• 15/01/2013
  • |     BB

Test-Aankoop daagt Apple voor de rechter

In navolging van Italië wil de consumentenorganisatie Test-Aankoop Apple dwingen duidelijker te zijn over de garantiebepalingen van zijn verkochte toestellen.

Trefwoorden: #apple, #garantie apple, #test-aankoop

Lees verder

Techniek

( Foto: Apple )

ENGINEERINGNET.BE –- Vandaag, 14 januari 2013, wordt de zaak die Test-Aankoop aanspande tegen Apple wegens het niet respecteren van de wet op de garantie, ingeleid voor de Rechtbank van Koophandel te Brussel

Garantieproblemen prijken onveranderlijk bovenaan de klachtenhitparade bij Test-Aankoop. Een klacht die steeds terug opduikt, heeft te maken met de garantiebepalingen van Apple.

Test-Aankoop stelde naar eigen zeggen 'belangrijke problemen vast over de geleverde informatie door Apple evenals door haar erkende distributeurs voor wat betreft de wettelijke garantie, de commerciële garantie van één jaar, en de verlenging van de garantie via het 'Apple Care Protection plan' van 2 of 3 jaar'.

In maart 2012 bundelde Test-Aankoop de krachten met 10 Europese consumentenorganisaties om Apple te dwingen om de (nationale en Europese) wetgevingen over garantie na te leven en het geheel van haar contractuele documenten en websites te herzien.

De consumentenorganisatie stelde Apple in gebreke en eiste dat de elektronicagigant telkens waar sprake van de een of andere contractuele garantie, 'ook alle elementen zou vermelden die de wettelijke garantie kenmerken en die van kracht zijn in België'.

Ook de structuur en lengte van de contractuele documenten zouden moeten herzien worden zodat zij toegankelijk en begrijpbaar zijn voor de gemiddelde consument.

'Aangezien Apple doof bleef voor deze eisen, hebben we de onderneming gedagvaard', aldus Test-Aankoop in een persbericht.

Er is overigens al een nationaal precedent. In Italië vond de mededingingsautoriteit eind 2011 dat gewoon verwijzen naar 'wettelijke garanties', zonder dat toe te lichten, niet door de beugel kon.

Apple werd toen veroordeeld tot het betalen van 900.000 euro en verplicht om de consumenteninformatie over de wettelijke garantie en hun contractuele garanties te wijzigen.

Apple tekende beroep aan tegen deze beslissing, maar de uitspraak van de mededingingsautoriteit werd bevestigd op 6 juni 2012: Apple werd dan ook gedwongen haar praktijken grondig aan te passen, althans in Italië.

Test-Aankoop stelt 'het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop van de vordering tot staking' die dus vandaag werd ingeleid voor de Voorzitter van de Rechtbank van Koophandel te Brussel.