• 18/01/2013
  • |     BB

Driekwart van IT-departementen kampt met 'rogue clouds'

Volgens een onderzoek van Symantec heeft niet minder dan 77% van de IT-afdelingen af te rekenen met zogenaamde 'rogue clouds', clouds die ze niet in de hand hebben.

Trefwoorden: #cloud, #rogue cloud, #Symantec

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Symantec heeft de resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek naar de ‘verborgen’ kosten van cloud computing.

Een van de voornaamste valkuilen waarover sprake in het onderzoeksrapport blijken de zogenaamde ‘rogue’ clouds’ te zijn. Dat zijn clouds die niet door het IT-departement opgestart of beheerd zijn, een waarover ze dus ook geen controle hebben.

77% van de ondervraagde bedrijven kampte hiermee het voorbije jaar, en 40% verloor op die manier vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Andere klachten gaan onder meer over ingewikkelde back-upprocedures, een inefficiënt gebruik van de opslagcapaciteit in de cloud, het complexe beheer van SSL-certificaten en moeilijkheden bij het naleven van de wetgeving.

Die verborgen kosten van cloud computing zijn nochtans eenvoudig te vermijden, stelt Symantec. De specialist in de beveiliging en het beheer van digitale informatie raadt bedrijven onder meer aan om een beleid te ontwikkelen dat focust op informatie en mensen in plaats van op technologie.

Symantec adviseert ook om over dat beleid te informeren en de naleving ervan te controleren.

Voor Symantec's jaarlijkse cloud-onderzoek zijn er ruim drieduizend grote bedrijven en kmo’s bevraagd uit 29 landen.