• 18/03/2013
  • |     BB

Vlaanderen pompt 800.000 euro in wetenschappelijke samenwerking met Québec

Vlaanderen en Quebec investeren elk (nogmaals) 800.000 euro in wetenschappelijke samenwerking. Het akkoord daarvoor is ondertekend tijdens een missie van Kris Peeters in Canada.

Trefwoorden: #canada, #kris peeters, #monard, #paul de knop, #quabec, #vub

Lees verder

research

( Foto: VUB-rector Paul De Knop, © Luc De Smet )

ENGINEERINGNET.BE – Het bilaterale akkoord tussen beide regio's is niet nieuw. De voorbije vier jaren werkten vier onderzoeksteams in Vlaanderen samen met evenveel projectgroepen in Québec, op het vlak van moleculaire genetica, klimaatveranderingen en organische chemie.

"Er is almaar meer vraag van onze wetenschappers naar dit soort gezamenlijke onderzoeksprojecten", stelde VUB-rector Paul De Knop, die ook bestuurder is van het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen). "We doen dus meer dan alleen een goed werkende machine verder laten lopen. We komen tegemoet aan de groeiende vraag van onze eigen wetenschappers.”

Internationale samenwerking is volgens het FWO een absolute prioriteit, en 'het is goed dat door dit soort projecten wetenschappelijke uitwisseling op een meer institutioneel niveau is terecht gekomen", aldus ook secretaris-generaal van het FWO, dr.ir. Elisabeth Monard.

Zo is intussen het programma 'Bilaterale Onderzoekssamenwerking' - dat sinds 2010 loopt - naar verluidt op kruissnelheid. Dat project ambieerde akkoorden met vijf partnerlanden en -regio’s: China, Zuid-Afrika, Québec, Vietnam en Ecuador. In 2012 kwam daar ook Brazilië bij.

Vlaanderen en Québec hebben besloten nogmaals elk 800.000 euro te investeren in de uitwisseling. De ondertekening van het contract werd bijgewoond door Vlaams minister-president Kris Peters en zijn Canadese collega Pauline Marois, premier van Québec.


LEES OOK:
In Engineeringnet Magazine van maart 2013:
Paul De Knop, een rector op zoek naar… sponsors en studenten: "Universiteit mag best wat commerciëler". Klik hier voor de abonnementsvoorwaarden.