• 04/02/2013
  • |     BB

Hallucinant aantal faillissementen in januari, aldus Graydon

'Hallucinante faillissementscijfers', zo verwoordt Graydon zijn reactie op de statistieken over het aantal bedrijven dat in januari 2013 over de kop ging. 'Een stijging met 40,4%".

Trefwoorden: #faillissement, #graydon

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- In januari gingen niet minder dan 1.147 bedrijven gingen over de kop. Met dit cijfer is het vorige januarirecord dat in 2012 werd gevestigd (817 faillissementen) verpulverd: een stijging met 40,4%.

Toch is daarmee geen absoluut maandrecord gebroken: in september 2012 waren er 1.187 faillissementen.

'Maar het huidige januaricijfer is er niet minder pijnlijk om', aldus Graydon, 'want normaliter is er een cyclisch verloop waarbij de hoogste waarden in september-oktober worden opgetekend. De januarimaand bracht in het verleden altijd lagere cijfers naar voor'.

Met de faillissementen ging een banenverlies van 2.583 werknemers gepaard: dat is zelfs het zwaarste cijfer van de afgelopen 10 jaar, aldus Graydon.

Evenmin geruststellend: er is een duidelijke stijging van bedrijven met meer dan 30 werknemers. Dat betekent dat stilaan de al wat grotere bedrijven ook niet meer overleven.

Sectoraal krijgt de bouw de zwaarste klappen: +69,4%. Binnen de kleinhandel is dat een stijging met +66,3%. Binnen de sector van de zakelijke dienstverlening is dat +43,7%.