• 07/02/2013

EFDA publiceert roadmap naar energie uit kernfusie

Elektriciteit van kernfusie tegen 2050 op het openbare net?

Trefwoorden: #iter, #kernfusie, #tokamak

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een Europese roadmap (hier te vinden) beschrijft de kennis en technologie die nodig zijn om in 2050 elektriciteit op te kunnen wekken uit kernfusie.

Het Europese samenwerkingsverband van fusie-instituten EFDA (European Fusion Development Agreement) heeft die gepubliceerd.

De roadmap breekt de route naar fusie-energie op in acht missies, en beschrijft per missie de huidige stand van het onderzoek, identificeert open vragen, stelt een R&D-programma voor om het doel te bereiken en geeft een schatting van de benodigde middelen.

Ze benadrukt het belang van industriële deelname aan het fusieprogramma. Ook moeten alle mogelijkheden om met fusiepartners buiten Europa samen te werken, worden benut.

Fusie-onderzoekers zijn er al in geslaagd om energie op te wekken uit kernfusie, maar in die experimenten werd nog meer energie gebruikt dan opgewekt. In het internationale fusie-experiment ITER, dat in 2020 van start gaat, zou voor het eerst een netto overschot van fusie-energie worden geproduceerd.

Die ITER is ontworpen om 500 MW vermogen te leveren, maar heeft zelf maar 50 MW nodig om de reactor te laten werken.

Intussen is China een voortvarend programma gestart om ruim voor 2050 elektriciteit uit een fusie-centrale aan het net te leveren. "Europa kan alleen in de race blijven als we onze inspanningen bundelen en fusie-energie pragmatisch aanpakken", zegt Dr. Francesco Romanelli, de leider van het Europese fusiesamenwerkingsverband EFDA.

Maar ook Prof. Tony Donné, leider van het Nederlandse fusie-onderzoek, gelooft dat elektriciteit op het openbare net uit kernfusie, niet ontzettend veraf meer ligt: “Ik verwacht dat we het komende decennium een belangrijke bijdrage kunnen geven aan het doel om over een aantal decades fusiestroom uit het stopcontact te krijgen.”


(KV)