• 12/02/2013

Lekkerdere pasta met groene bananen

Pasta uit groene bananen-bloem zou lekkerder zijn dan deze uit tarwebloem.

Trefwoorden: #bananen, #pasta

Lees verder

research

( Foto: foodtec )

ENGINEERINGNET -- Er zijn heel wat mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Ze hebben nood aan glutenvrije producten. Deze zijn niet altijd te vinden, en niet steeds even lekker. Bovendien compenseren behoorlijk wat fabrikanten de afwezigheid aan gluten met hogere gehaltes vet.

Wat betreft pasta lijkt een innovatieve oplossing in de maak. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor... groene bananen. Braziliaanse onderzoekers maakten een pasta op basis van bloem daaruit, eiwit, water en gommen, en vroegen aan twee smaakpanels in hoeverre ze deze pasta beter vonden dan een standaardversie, gemaakt van tarwebloem en heelei.

In beide groepen werd de nieuwe pasta béter gevonden dan de gangbare soort, zowel wat betreft smaak, geur textuur, als inzake andere kwaliteitseigenschappen. Dit betekent dus niet alleen dat een nieuwe, lekkere, glutenvrije pasta op de markt kan komen, maar ook dat dit type het eveneens goed zou kunnen doen buiten de markt van coeliakie-patiënten.

Behalve de goede organoleptische eigenschappen heeft de groene bananen-pasta het voordeel dat hij ruim 98 % minder vet bevat dan de gangbare, én een hoger aandeel proteïnes.

Tenslotte is er het pluspunt dat het hoofdingrediënt van de pasta, groene bananen, op bijzonder veel plaatsen in de wereld is te vinden.


(KV)