• 13/02/2013
  • |     BB

Helft ontslagen of ontslagnemende werknemers steelt IT-gegevens

Ongeveer de helft van ontslagen of ontslagnemende werknemers vindt het oké om vertrouwelijke gegevens van hun ex-werkgever mee te pakken én te gebruiken voor hun nieuwe job.

Trefwoorden: #intellectuele eigendom, #symantec

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- De helft van de werknemers die het voorbije jaar vertrokken zijn bij hun bedrijf of er ontslagen zijn, heeft vertrouwelijke gegevens van dat bedrijf bijgehouden. Dat blijkt uit onderzoek van Symantec, een specialist in de bescherming van digitale informatie.

Veertig procent geeft aan van plan zijn om die gegevens ook effectief te gebruiken in zijn nieuwe job.

Werknemers zijn niet alleen van oordeel dat intellectuele eigendom stelen en gebruiken oké is wanneer ze hun bedrijf verlaten, ze denken ook dat hun bedrijf daar niet om geeft.

Iets minder dan de helft (47%) zegt dat hun onderneming stappen onderneemt wanneer werknemers gevoelige informatie stelen en 68% zegt dat hun bedrijf geen moeite doet om te vermijden dat werknemers vertrouwelijke informatie van derden gebruiken.

Symantec beveelt bedrijven alvast aan om hun werknemers bewust te maken dat gevoelige informatie ontvreemden niet mag.

De beveiligingsspecialist vindt ook dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat non-disclosure agreements of confidentialiteitsovereenkomsten nageleefd worden.


MARKANT
• 62% van de werknemers het aanvaardbaar vindt om intellectuele eigendom te kopiëren naar hun privécomputer, tablet, smartphone of een internetdienst om bestanden te delen. De meerderheid van de respondenten verwijdert die gekopieerde gegevens nooit.

• 56% van de werknemers het niet fout vindt om bedrijfsgeheimen van een concurrent te gebruiken. Dat maakt van de nieuwe werkgever een potentieel onwetende ontvanger van gestolen intellectuele eigendom.

• 44% van de werknemers vindt dat softwareontwikkelaars die software voor een bedrijf ontwikkelden in zekere mate ‘eigenaar’ zijn van hun eigen werk en uitvindingen. 42% is niet van oordeel dat het fout is om de zelf ontwikkelde software zonder toestemming te hergebruiken voor andere bedrijven.

• Slechts 38% van de werknemers zegt dat gegevensbescherming een prioriteit is voor zijn of haar bedrijf en 51% vindt het aanvaardbaar om zich bedrijfsgegevens toe te eigenen omdat zijn of haar bedrijf niet strikt toeziet op de naleving van regels die de diefstal van intellectuele eigendom moeten vermijden.