• 18/02/2013

Flexibiliteit van organische halfgeleiders getest

Organische halfgeleiders zijn de grondstof voor het vervaardigen van goedkope flexibele elektronica, zoals videodisplays die kunnen buigen als de bladzijden van een boek.

Trefwoorden: #elektronica, #halfgeleider, #organisch, #Rutgers University

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Ook zullen ze worden gebruikt in ‘draagbare' elektronica, dat wil zeggen: elektronica die opgenomen in sportkleding of uniformen.

Het is mogelijk om transistoren van organische kristallen te printen op flexibele plastic folies, met een techniek die lijkt op inkjet-printen.

Maar voordat de technologie daadwerkelijk kan worden toegepast, moeten wetenschappers aantonen dat zulke organische halfgeleiders bestand zijn tegen ruwe behandeling - ze moeten ook na veelvuldig buigen en vouwen blijven werken.

Een groep wetenschappers van Rutgers University onder leiding van fysicus Vitaly Podzorov heeft extreem flexibele organische halfgeleiders onderworpen aan veelvuldig buigen, waarbij ze werden opgerold met een straal van slechts 200 micrometer.

Podzorov werkte met talrijke kristallijne componenten en constateerde geen degradatie in de prestaties. Hij stelt dat dit de eerste substantiële studie is aan dergelijke halfgeleiders onder diverse vormen van mechanische belasting - scherp vouwen en buigen gecombineerd met samendrukken en uitrekken.

Hij geeft toe dat er al eerder bemoedigende studies zijn uitgevoerd naar mechanisch robuustheid, maar vindt dat daarbij geen rigoureuze proeven zijn uitgevoerd met betrekking tot de flexibiliteit van verschillende typen organische halfgeleiders, en dan vooral de meestbelovende typen voor de ontwikkeling van gedrukte elektronica.

De onderzoekers op Rutgers richtten hun aandacht vooral op twee oplosbare kleine moleculen (ontwikkeld in de groep van prof. John Anthony op de University of Kentucky).

Ze deponeerden en kristalliseerden ze vanuit een oplossing op dunne plastic vellen en stellen dat de resultaten van toepassing zouden zijn op veel andere organische samenstellingen die momenteel worden onderzocht.


(bron en foto: Engineers Online)