• 27/02/2013

Astringent en vet als combinatie

Er bestaat een sensorisch continuüm met aan het ene uiterste vet of crèmig, en aan het andere uiterste droog en astringent.

Trefwoorden: #astringentie, #productontwikkeling, #vet, #voedingsindustrie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Sommige levensmiddelen leiden bij consumptie tot gewaarwordingen als ‘krimpen’, ‘trekken’ en ‘plooien’ van het slijmvlies in de mond, met als gevolg een gevoel van droogte, verruwing of wrangheid.

Zo'n producten zijn 'astringent'. Voorbeelden zijn rode wijn, thee,... Vaak consumeren mensen ze samen met vette voeding. Wijn bij biefstuk-friet, bijvoorbeeld.

Amerikaanse onderzoekers vroegen zich op basis van die vaststelling af, of er een sensorisch continuüm zou bestaan met aan het ene uiterste producten die in de mond een vet of crèmig gevoel geven, en aan het andere uiterste ervan droog en astringent blijken. Een beetje zoals koud en warm uitersten zijn in één continuüm, dus.

De vorsers besloten dat de astringentie in de mond toeneemt bij elke slok of hap van een product als thee. Daarmee helpt die drank beter een vettige salami te eten dan louter water dat zou doen. Een consument die zo eet en drinkt, zal na eten een evenwichtiger, aangenamer gevoel in de mond hebben. Daarom ook past gepekelde gember bij sushi.

De Amerikanen merkten op dat de voedingsindustrie best met deze wetmatigheid rekening houdt.


(KV) (Rutgers University, Monell Chemical Senses Center; USA)(foto takeyourtips.com)