• 21/02/2013
  • |     BB

e-Health: welke taken zullen aan mensen voorbehouden blijven?

Studie 'Humans & Machines': technologiegedreven veranderingen betekenen (waarschijnlijk) niet dat robots en computers in toekomst de menselijke elementen van patiëntenzorg zullen vervangen.

Trefwoorden: #e-health, #ehealth, #ricoh

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET -- In tijden van eHealth en tele-gezondheidszorg is het cruciaal in te schatten welke taken in de toekomst nog menselijke tussenkomsten zullen vragen, en welke taken kunnen worden geautomatiseerd via technologie en aangepaste processen.

Volgens de studie 'Humans and Machines', een door leverancier Ricoh ondersteund onderzoek naar de menselijke factor in sterk technologiegestuurde sectoren, zegt 92,5% van de leidinggevenden in de gezondheidszorg, biotechnologie en farmaceutica in de afgelopen drie jaar méér afhankelijk te zijn geworden van technologie.

Technologie stimuleert de creativiteit
De meerderheid van de leidinggevenden in de zorg (70 procent) vindt dat technologie hun medewerkers creatiever heeft gemaakt op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe gezondheidszorgdiensten, medicijnen en producten.

Maar het is tegelijk duidelijk dat belangrijke uitdagingen blijven bestaan voor het integreren van technologie om patiëntenzorg, diensten en administratie te verbeteren.

Meer dan een derde van de respondenten (35 procent) gaf aan dat een computerfout hun organisatie minstens eenmaal in de afgelopen zes maanden geld heeft gekost.

Patiënt staat centraal
Technologiegedreven veranderingen betekenen waarschijnlijk niet dat robots en computers de menselijke elementen van patiëntenzorg in de toekomst zullen vervangen.

De respondenten gaven het stellen van een diagnose bij patiënten (36 procent) en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en medicijnen (32 procent) aan als de twee belangrijkste gebieden waar menselijke intuïtie van groot belang is.

Daarentegen zegt slechts 5 procent dat gezondheidsprofessionals tijd moeten besteden aan het behandelen van patiëntendossiers en slechts 8 procent zegt dat hun tijd besteed zou moeten worden aan het verbeteren van administratieprocessen.

Nood aan betere systemen
De respondenten zijn het erover eens dat er nog meer ruimte is voor technologie om efficiëntiewinst te maken, waarbij 65 procent zegt dat er meer gedaan kan worden.

De grootste uitdaging van de gezondheidssector komt tot uiting wanneer technologie wordt gebruikt die zich sneller ontwikkelt dan de interne processen die dit ondersteunen.

Dit wordt versterkt door het feit dat er vaak verschillende systemen binnen een organisatie gebruikt worden die niet verbonden of geïntegreerd zijn met elkaar, zoals aangegeven werd door 38 procent van de leidinggevenden in de gezondheidszorg.

En hoewel het alom wordt erkend dat er vraag is naar procesgedreven verbeteringen binnen de gezondheidszorg, geeft de meerderheid van de ondervraagden (78 procent) toe dat technologie op zichzelf weinig of geen waarde toevoegt.

Commentaar
“Het menselijke element is essentieel voor patiëntenzorg, maar ook noodzakelijk om innovatieve processen te ontwikkelen die investeringen in technologie omzetten in voordelen. Door informatiebeheersystemen te integreren in een ziekenhuis kan een arts bijvoorbeeld gemakkelijker toegang krijgen tot patiëntendossiers, of direct toegang krijgen tot onderzoeksresultaten en voorschriften direct doorsturen naar apothekers, waardoor de aangeboden gezondheidszorg sneller en efficiënter wordt”, zegt Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium en Luxemburg.

Technologie kan van zichzelf niet zulke meetbare effecten op gezondheidszorgdiensten hebben. Het zijn de menselijke intuïtie en deskundigheid die ervoor zorgen dat het werkt en voldoet aan de behoeften van de sector.”

“Voor succesvolle automatisering van belangrijke processen zoals patiëntendossiers is meer vereist dan enkel het investeren in digitale ondersteuning. Innovatieve processen garanderen dat belangrijke informatie wordt opgeslagen, geïntegreerd in de organisatie en 24 uur per dag gemakkelijk bereikt kan worden. Daarnaast zullen geautomatiseerde processen de standaardisatie van documentatie ondersteunen, het delen van informatie vereenvoudigen, administratiekosten verlagen en vertrouwelijkheid van gegevens verbeteren”, zegt Gryson.

Praktijkvoorbeelden
De beste praktijkvoorbeelden van de effecten die behaald kunnen worden door middel van automatisering worden genoemd in het Europese actieplan voor e-gezondheid van de Europese Commissie.

In Denemarken werd een jaarlijkse besparing van 120 miljoen dollar gerealiseerd en besparen artsen gemiddeld 50 minuten per dag, die normaal gesproken besteed worden aan administratief werk.

In Italië wordt de totale besparing sinds de introductie van informatie- en communicatietechnologie in de zorgsector op 11,7 procent van de nationale zorgkosten geschat (namelijk 12,4 miljard euro). De besparingen van digitale voorschriften op zichzelf worden al op ongeveer 2 miljard geschat.

“Door zich te richten op procesoptimalisatie, kunnen zorgmedewerkers zich beter toeleggen op hun kerntaken. Door nieuwe technologieën en werkmethoden in gebruik te nemen, vermijden ze een aantal problemen en administratieve taken. Het belangrijkste is dat ze zich kunnen richten op wat ze echt belangrijk vinden - het vinden van nieuwe innovaties op het gebied van patiëntenzorg en het voortdurend verbeteren van de gezondheidszorg die ze bieden”, concludeert Gryson.


MARKANT
Andere interessante conclusies uit deze studie:
- Technologie speelt een cruciale rol in de gezondheidssector: 92,5% van de leidinggevenden in de gezondheidszorg zegt dat ze er de afgelopen jaren meer afhankelijk van zijn geworden
- Ze zijn ook positief over het effect van technologie: 70% zegt dat de toename van het gebruik van technologie hun medewerkers creatiever heeft gemaakt
- Slechts 8% denkt dat menselijke inbreng of intuïtie nodig is voor het beheer van patiëntendossiers
- Wanneer men met technologie werkt, zijn de 2 grootste uitdagingen (1) technologie ontwikkelt zich sneller dan de interne processen die het ondersteunt en (2) systemen in het bedrijf zijn niet met elkaar verbonden.