• 25/02/2013

Eerste landelijke regenkaarten via mobiel telefoonnetwerk (+video)

Nieuwe regenmeting baseert zich op: regendruppels absorberen en verstrooien radiosignalen tussen zendende en ontvangende antenne.

Trefwoorden: #knmi, #metereologie, #mobiel, #regen, #wageningen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Er is een nieuwe methode om regen te meten: via netwerken voor mobiele telefonie.

In deze netwerken worden radiostraalverbindingen gebruikt om gegevens van de ene naar de andere gsm-mast te verzenden. Commerciële aanbieders van mobiele telefonie monitoren de sterkte van het signaal. Als het regent tussen de gsm-masten zwakt het signaal af.

De regendruppels absorberen en verstrooien de radiosignalen tussen de zendende en ontvangende antenne. Uit de daling van het ontvangen vermogen kunnen de onderzoekers berekenen hoe hard het regent tussen de gsm-masten.

Onderzoekers van KNMI en van Wageningen University hebben in een gezamenlijk project voor twaalf regenachtige dagen, op die manier betrouwbare regenkaarten voor het hele land kunnen samenstellen op basis van data van T-Mobile.

De nieuwe techniek om regen te meten met gsm-masten zal landen met weinig conventionele regenmeters misschien de mogelijkheid bieden om nauwkeurige regenmetingen te verrichten. Ook de afname in regenmetingen in veel andere landen, kan potentieel worden gecompenseerd door met mobiele telefonienetwerken regen te meten.


(KV)

foto (WageningenUR): regen verzwakt het elektromagnetisch signaal tussen verzend- en ontvangstantenne van twee gsm-masten.

Video: In de regenmetingen via een mobiele telefonienetwerk komen de voordelen van de bestaande regenmetingen samen. :