• 19/11/2012

Wageningen wint EcoTrophelia Europe met voedzaam product

Studenten van Nederlandse Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, hebben 22 oktober in Parijs de EcoTrophelia Europe gewonnen.

Trefwoorden: #lupine, #vegetarisch, #vleesalternatief, #vleesvervanger, #wageningen

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET -- In de EcoTrophelia Europe-competitie ontwikkelden verschillende teams uit vijftien Europese landen een nieuw voedingsproduct dat in principe volledig marktrijp is. De Wageningers dongen mee met een alternatief product voor vlees.

Het Nederlandse team stond onder leiding van Ralf Hartemink, opleidingsmanager bij Agrotechnologie & Voedingswetenschappen van Wageningen University. Het ontwikkelde 'Chef.Lupin', een alternatief voor vlees. Dit product is gemaakt van gefermenteerde lupine en verrijkt met havervlokken. Daarmee is het een eiwitrijk product dat tegelijkertijd een belangrijke bron is van vezels, ijzer en andere mineralen.

De ontwikkelaars hebben niet alleen bij de ingrediëntensamenstelling rekening gehouden met het milieu; ook de verpakking en het productieproces zorgen er samen voor dat de uitstoot van broeikasgassen bij Chef.Lupin tienmaal lager is dan bij een vergelijkbaar vleesproduct.

Kees de Gooijer, directeur van Food & Nutrition Delta (FND), constateerde dat het Wageningse team te maken had met een flinke concurrentie. “Maar men wist met een stevig verhaal en een goed product de jury te overtuigen. Het was duidelijk dat het team over zowel de technologie, de smaak, de marketing als de financiële aspecten goed had nagedacht”, stelde hij.

Het team ontvangt een bedrag van € 8.000,- voor het winnen van de prijs.


(KV) (foto Wageningen UR)