• 01/03/2013

Hoe IT-outsourcing juist kansen kan creëren voor de industrie

De laatste maanden was de industrie regelmatig in de pers omwille van de nog steeds kruipende desindustrialisatie, de turbulente economische en financiële situatie.

Trefwoorden: #datacenters, #ICT, #Interxion, #outsourcing

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET -- Kostenbesparing en efficiëntie zijn dus troef. Volgens Frederik Dewulf kan een datacenter daar een steentje toe bijdragen. Een enthousiast pleidooi pro outsourcing.

Eén ding kan alvast gezegd, de industriële ondernemingen hebben niet stilgezeten en hebben bijvoorbeeld op gebied van IT-infrastructuur een aantal belangrijke stappen ondernomen.

Om kosten te drukken en competitief te blijven, zien we een toenemende focus op virtualisatie en op de verschillende varianten van outsourcing.

Outsourcing: een excellent instrument
Outsourcing heeft voor een aantal ondernemingen verschillende voordelen. Vooreerst kan dit in bepaalde gevallen een belangrijke besparing opleveren.

Wat soms wat uit het oog verloren wordt, is dat outsourcing ook een excellent instrument is om in ietwat moeilijkere tijden te blijven investeren in softwareontwikkeling en daardoor een betere concurrentiële positie te verwerven.

Outsourcing bedrijven zijn maar al te blij om deze – weliswaar relatief dun gezaaide – opportuniteiten te grijpen en dit aan een voor de opdrachtgever interessante prijs.

Verouderde computerzalen
Daarnaast wordt ook naar de hardware en de fysische locatie gekeken. Veel computerzalen bij industriële bedrijven zijn verouderd en staan vol met een toenemend aantal diverse applicaties, soms op zeer oude machines.

Deze vragen veel onderhoud, wat uiteraard heel wat verscholen maar toch recurrente kosten met zich meebrengt.

Met de huidige stand van de technologie kan via virtualisatie en andere methodes een efficiëntieslag van makkelijk 1 op 4 gemaakt worden naargelang het aantal fysische machines dat men in het bedrijf gebruikt.

Naar een professioneel datacenter
Dat laatste leidt meteen naar een verdere vorm van optimalisatie, namelijk de verhuis van IT-infrastructuur naar een professioneel datacenter.

In plaats van een nieuwe computerzaal te bouwen, wat een kapitaalinvestering vereist, is het veel interessanter om de apparatuur onder te brengen in een datacenter waar men slechts een maandelijkse huur betaalt.

Deze vorm van outsourcing heeft onmiddellijk een positieve impact op de kapitaalbehoefte van de (industriële) ondernemingen. Dit is mooi meegenomen. Daarnaast zijn er de schaalvoordelen op gebied van technische infrastructuur, onderhoud, bewaking en inkoop van stroom.

Ook hier wordt de investeringskost gedragen door de outsourcingpartner en heeft de onderneming de garantie dat zijn apparatuur ondergebracht wordt in de meest optimale omgeving.

Ondanks de economisch minder florissante tijden zien wij bij verschillende industriële ondernemingen dat dit soort investeringen uitgevoerd wordt of tenminste reeds in een vergevorderde planningsfase zitten.

Gegarandeerde bedrijfszekerheid
Een bijkomend voordeel van deze verhuis naar een professioneel datacenter is de gegarandeerde stroomvoorziening en gegarandeerde bedrijfszekerheid.

De laatste maanden heeft de onzekere situatie rond de stroombevoorrading in België bij menig industrieel ondernemer toch enige bezorgdheid gewekt. Hun dieselgeneratoren kunnen bij een eventuele stroomuitval wel tijdelijk overnemen, maar bij langere onderbrekingen bestaat de kans dat de dieselbevoorrading in gedrang komt omdat ziekenhuizen en andere kritische centra logischerwijze voorrang krijgen.

Een professioneel datacenter zoals dat van Interxion vangt dit probleem moeiteloos op. Niet alleen beschikt een modern datacenter over dieselgeneratoren die tijdens het draaien kunnen bijgevuld worden vanuit immense dieseltanks, maar zijn er ook contracten met buitenlandse dieselleveranciers die binnen een paar uur ter plaatse kunnen zijn en niet onder de bovenvermelde voorrangsregeling vallen.

Vaak wordt gezegd dat moeilijke tijden ook kansen creëren. Met betrekking tot IT gerelateerde zaken is dit zeker zo en zullen professionele datacenters daar een belangrijke rol in spelen.


Frederik Dewulf is Managing Director Interxion België, een bedrijf gespecialiseerd in datacenters.