• 04/03/2013
  • |     BB

Project om energieverbruik Parijse metro te halveren

Franse openbaar vervoermaatschappij RATP gaat 250.000 lichtpunten in Parijse metro vervangen door LED-verlichting. Verwachte energiebesparing: 50%.

Trefwoorden: #LED, #metro, #PHILIPS, #RATP, #rer

Lees verder

Nieuws

( Foto: RATP, Gilldes Aligon )

ENGINEERINGNET -- De Parijse transportonderneming Groupe RATP heeft de opdracht uitbesteed om 250.000 lichtpunten in 302 metrostations en 66 RER-stations te renoveren.

Het contract is vorige week toegewezen aan de eveneens Franse professionele lichtbedrijf Step, dat samen met Philips een offerte had ingediend.

De bedoeling is alle traditionele lichtbronnen te vervangen door LED's met een hoog energierendement. Dat zal naar verwachting het energieverbruik met 50% doen dalen en verbetert tegelijkertijd de lichtkwaliteit.

Op dit moment vertegenwoordigt het verbruik van elektrische energie voor de transportruimten ongeveer 12% van het totale energieverbruik van de RATP. Dat zal in de toekomst dus nog slechts 6% zijn.

Het Parijse metrobedrijf zal hiermee over het eerste spoorwegnet ter wereld beschikken waarvan de stationsruimtes volledig zijn uitgerust met LED-verlichting.

Met 12 miljoen reizigers die dagelijks vervoerd worden, neemt RATP wereldwijd de 5de plaats in als het gaat om stedelijke openbaarvervoermaatschappijen.

Met zijn 14 metrolijnen, 2 RER-lijnen (A en B), 3 tramlijnen, 350 buslijnen en de aan- en afvoer van twee luchthavens binnen het Ile de France is het multimodale net, dat door de RATP in de Parijse regio wordt geëxploiteerd een van de grootste ter wereld.