• 07/03/2013
  • |     BB

Pompenbouwer Grundfos groeit ondanks crisis

De Deense pompenconstructeur Grundfos – de grootste ter wereld - legde vorig jaar ondanks de crisis een mooi parcours af: een nettogroei van 6,7%.

Trefwoorden: #Bjer, #grundfos, #pompen, #spx

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grundfos )

ENGINEERINGNET -- "Ondanks de moeilijke omstandigheden in bepaalde markten, hebben we een groei neergezet van 6,7%, tot netto 22,6 miljard DK omzet", deelde CEO Carsten Bjer mee tijdens de voorstelling van de resultaten 2012. De winst voor belastingen kwam uit op 1,9 miljard kronen.

Opmerkelijk is dat het bedrijf blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling, in 2012 voor een bedrag van 1,4 miljard. Vooral energie-efficiëntie bij circulatiepompen krijgt daarbij veel aandacht, aangevuld met draadloze sturingen via bijvoorbeeld smartphone of tablet.

Geografisch was er een bescheiden groei in West Europa, een terugval in Zuid Europa, maar Oost Europa – en vooral Rusland – doen het uitstekend, aldus het bedrijf.

Op de Noord Amerikaanse markt steeg het zakencijfer van de VS en Mexico zelfs met 32%. In China en de Aziatische markten was er 'tweecijferige' groei, in het Midden Oosten werd een 19% hoger zakencijfer opgetekend.

Grundfos is voor de pompenmarkt wat Siemens is voor de engineeringsector: een goede graadmeter van de trends.

Uit de cijfers blijkt alvast dat de onderneming omzetstijgingen boekt zowat alle regio's, behalve Europa. Desondanks kondigt Grundfos aan twee nieuwe fabrieken in Europa te zullen bouwen, in Hongarije en Servië.

Uit een studie van Europump, de Europese vereniging van pompenbouwers, blijkt overigens dat Grundfos wereldwijd de grootste fabrikant is. De markt zit sterk geconcentreerd bij een handvol constructeurs: 16 merken controleren 60% van de wereldmarkt. Een opvallende groeier is SPX.

In België herpakte de sector zich het afgelopen jaar: daar is de omzet van de pompen- en appendagebouwers over heel 2012 met 20,5% gegroeid, zo blijkt uit cijfers van technologiefederatie Agoria.


LEES OOK
Europese pompenmarkt groeit met 4,1%, maar vooral door inflatie - artikel
Mechatronicabedrijven voorspellen omzetdaling van 4% in 2013