• 14/03/2013

De rijkdom van asperge-afval

Spanjaarden ontdekten in asperges tal van componenten die potentieel goed zijn voor de gezondheid: saponinen en sterolen.

Trefwoorden: #asperge, #asperges

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Spanjaarden ontdekten in asperges tal van componenten die potentieel goed zijn voor de gezondheid: het gaat om saponinen (die de slechte -LDL- cholesterol zouden verminderen), fenolverbindingen (met antioxidant-eigenschappen) en sterolen.

Bijzonder interessant is dat ze vooral blijken te zitten in de onderkant, die tot nu toe vaak wordt afgesneden en weggegooid. Om die mogelijks heilzame stoffen eruit te halen, zetten ze een nieuw, intussen door hen gepatenteerd extractieproces op punt.

Het procédé omvat onder meer een hydrothermale behandeling in een gesloten vat, met een industriële autoclaaf (snelkoker); de methode lijkt sterk op deze die in de voedingsindustrie wordt gebruikt om levensmiddelen in te blikken.

Het proces omvat ook een opzuivering in een kolom, waarbij een polymeerhars als adsorbent wordt gebruikt; optimaal daarbij bleek het gebruik van water als extractiesolvent, in een verhouding van 1:2 vast (aspergebijproduct):vloeibaar (water) gedurende 2 uur, bij 121°C.

Zo'n behandeling levert twee fracties op: een waterig, functioneel extract dat zeer oplosbare, bioactieve componenten bevat en een vezelig residu dat, na drogen, bioactieve vezel bevat. Beide zouden kunnen worden gebruikt als ingrediënt om nieuwe, functionele voedingsproducten te maken.

Intussen is verder onderzoek bezig om de stabiliteit en het precieze effect op de gezondheid van die geëxtraheerde componenten verder te bepalen, om ze nadien, mogelijks, te commercialiseren.


(KV) (Instituto de la Grasa, Spanje) (foto wikipedia)