• 15/03/2013
  • |     BB

Belgen rapporteren verlies smartphones en tablets (veel) te laat

Goed nieuws voor cybercriminelen: nauwelijks vijfde van Belgische kmo-werknemers laat IT-afdeling binnen het uur weten dat ze notebook, smartphone of tablet kwijtraakten.

Trefwoorden: #kaspesky, #notebook, #smartphone, #tablet, #tins infratest

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engenico )

ENGINEERINGNET.BE – Een en ander blijkt uit een onderzoek bij Europese kmo's, uitgevoerd door TNS Infratest, in opdracht van beveiligingsleverancier Kaspersky Lab.

De lakse houding kan ernstige gevolgen hebben: bij diefstal hebben dieven dus minstens enkele uren respijt om toegang proberen te krijgen tot gegevens voordat de IT-afdeling in staat is preventieve of reactieve maatregelen te nemen.

En wie denkt dat wachtwoorden bescherming bieden, is eraan voor de moeite. “Voor een doorgewinterde cybercrimineel is het slechts een kwestie van minuten om de 4-cijferige wachtwoordbescherming te omzeilen die op de meeste apparaten wordt gebruikt, met name bij smartphones", aldus Martijn van Lom, General Manager Benelux and Nordic.

Verrassing: de Belgen zijn degenen die het slechts scoren: 19% heeft zelfs een halve week nodig om verlies te melden, vergeleken met 17% in Nederland en 16% in Duitsland.

De kers op de taart: één op vijf IT-managers gaat er vanuit dat de werknemers diefstal of verlies wél binnen het uur melden. In de realiteit duurt het in 36% van de gevallen zelfs langer dan een dag voor de IT op de hoogte wordt gebracht.

De snelsten zijn de Portugezen en Denen, in die landen wordt het verlies door 1 op 3 werknemers binnen het uur gemeld.