• 19/03/2013

De cloud: Toekomst of luchtkasteel?

Hoewel velen nog steeds spontaan aan het weerfenomeen denken bij het horen van ‘cloud’, wordt deze computertechnologie steeds populairder.

Trefwoorden: #baked marketing, #cloud, #cloudcomputing, #it jobboard

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Cloudcomputing is niet enkel een hype meer, maar belooft een echte revolutie teweeg te brengen in het IT-landschap. Het geeft bedrijven de mogelijkheid tot onbeperkte online dataopslag, waardoor werknemers vanaf eender welke computer toegang krijgen tot alle applicaties en al hun documenten via het internet.

Het zorgt ervoor dat bedrijven zich niet langer bezig hoeven te houden met servers, onderhoud, hardware en software, maar dat ze zich kunnen richten op het ontwikkelen van nieuwe diensten. Cloudcomputing is efficiënt, dynamisch, flexibel en innovatief. Kortom, voor ieder bedrijf het overwegen waard.

Ook voor applicatieontwikkelaars opent cloudcomputing een wereld aan mogelijkheden. Dankzij de cloud kan men nieuwe software ontwikkelen en testen zonder geld en tijd te hoeven besteden aan het aankopen en managen van de noodzakelijke servers en hardware. In de toekomst zal cloudcomputing ongetwijfeld voor een toename van mobile developer jobs zorgen.

Deze nieuwe technologie is zijn kinderschoenen echter nog niet helemaal ontgroeid en vertoont nog tal van mankementen. De grootste obstakels zijn veiligheid en beschikbaarheid. Wanneer de opslag van data wordt uitbesteed, is er geen persoonlijke controle meer over de veiligheid ervan.

Verder is de beschikbaarheid van de data soms onzeker. Grote makers van clouds, zoals Microsoft, Google en Amazon, hebben al enkele problemen ondervonden. Ook past de implementatie van de cloud vaak niet in de huidige infrastructuur van een bedrijf en zouden de voordelen volgens velen niet opwegen tegen de kosten.

Of deze donkere wolken snel zullen verdwijnen en cloudcomputing al zijn beloften zal kunnen waarmaken, kan enkel de toekomst uitwijzen. Wat wel vaststaat, is dat steeds meer bedrijven er gebruik van maken, voornamelijk als communicatie- of opslagmiddel.

Volgens een recent onderzoek zou bijna twee-derde van de bedrijven van plan zijn om gebruik te maken van cloudcomputing, waarvan de helft zegt dat cloudcomputing een prioriteit is voor hun bedrijf. Het aanwerven van een cloudexpert is dan ook essentieel voor de toekomst van een bedrijf.

Daar zit nu echter het probleem. Hoewel de cloud steeds populairder wordt, zijn er nog te weinig IT-experts die over voldoende kennis en ervaring beschikken. Wereldwijd waren er in 2012 al ongeveer 1,7 miljoen openstaande vacatures in de cloudsector en er wordt verwacht dat er tegen 2015 ruim 7 miljoen cloud-gerelateerde vacatures zouden bijkomen.

Daarom is er dringend behoefte aan specifieke trainingen en certificaten om een nieuwe generatie cloudexperts klaar te stomen. Voor IT’ers is het in ieder geval verstandig eens te kijken naar de mogelijkheden die cloudcomputing hen biedt, want dat hier toekomst in zit, staat vast.