• 28/03/2013

Nieuwe fiets sneller dan 161 km/h? (+video)

Excentrieke topwielrenner Obree hoopt met zelf ontworpen fiets het snelste mens-aangedreven voertuig ooit te hebben gecreëerd

Trefwoorden: #beastie, #Graeme Obree, #Obree, #snelheidsrecord

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot video Obree )

ENGINEERINGNET -- De befaamde wielrenner Graeme Obree wil sneller dan 161 km per uur fietsen, met een door hemzelf ontwikkelde fiets.

De fiets, 'Beastie' gedoopt, moet daarmee alle snelheidsrecords die op naam staan van door de mens aangedreven voertuigen, breken.

De Beastie is volledig transparant. De wielrenner is erin te zien, net als de versnellingsmechaniek.

Voor het overige is nog niet veel geweten over het concept dat Obree uitdacht. Het is wel duidelijk dat de pedalen zijn geherpositioneerd, en dat er elleboogsteunen zijn voorzien aan de voorkant.

En, om een aerodynamisch design te bekomen, is de directe aandrijving vervangen door één naar het kettingwiel. Een andere ketting verbindt dit kettingwiel met een tandwiel, dat een groter kettingwiel aandrijft. Dit grote kettingwiel staat in verbinding met het achterwiel.

Obree bevestigt dat het behoorlijk wat energie vergt om dit mechanisme te laten draaien, maar stelt dat het nodig is om te komen tot de aerodynamische vormgeving die nodig is sneller te gaan dan 161 km/h.


(KV)

ACHTERGROND
Graeme Obree (Ayr, 11 september 1965) is een Brits voormalig wielrenner. De excentrieke Schot is vooral bekend geworden door de revolutionaire fietshoudingen die hij ontwikkelde in de jacht op het werelduurrecord.

Zijn eerste zelf ontwikkelde houding was de zogenaamde tucked-positie, waarbij hij met z'n handen een smal, recht stuurtje vasthield, z'n armen naast z'n borst vouwde en met zijn schouders op zijn handen rustte. Nadat Obree in 1993 mede dankzij deze revolutionaire houding het werelduurrecord op zijn naam had geschreven, besloot de UCI de tucked-positie voortaan te verbieden.

Obree antwoordde hierop door het werelduurrecord, dat ondertussen op naam stond van Francesco Moser, in 1994 opnieuw te verbreken met zijn tweede onorthodoxe fietshouding: de Superman-positie, met de armen gestrekt vooruit. Ook deze positie is, nadat Obree het record had verbroken, verboden door de UCI.(...)

Obree is gediagnosticeerd als manisch-depressief en werd in zijn jeugd vreselijk gepest door leeftijdsgenoten. Tijdens zijn tienerjaren heeft Obree éénmaal geprobeerd zelfmoord te plegen. In het fietsen vond hij echter een manier om aan zijn situatie te ontsnappen en mentaal enigszins tot rust te komen.

In 1994 kwam Obree's broer om het leven bij een auto-ongeluk. Obree raakte hiervan zo van slag dat hij een tweede zelfmoordpoging ondernam. Een vrouw ontdekte zijn bewusteloze lichaam echter op tijd, en redde hem. Obree en zijn vrouw Anne ontmoetten elkaar al voor de recordpogingen en zijn nu, na alle hoogte- en dieptepunten, nog steeds samen. Ze hebben twee kinderen. (Bron: Wikipedia)


Video: