• 29/03/2013

Over woonkamers als beeldscherm en Google Iris (+video)

Studenten Industrial Design Engineering ontwerpen concepten voor het jaar 2040. Een hoogst inspirerende denktank.

Trefwoorden: #google iris, #illumiroom, #toekomst

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Voor het vak 'Create the Future' ontwikkelen masterstudenten Industrial Design Engineering, scenario's voor de toekomst.

Vervolgens ontwerpen ze, op basis van één van deze scenario's, een concept voor het jaar 2040. Dat deze ontwerpen niet lukraak zijn bedacht, bewijst het feit dat sommige van deze concepten inmiddels zijn ingehaald door de werkelijkheid.

*Zo bedacht in 2009 een groep studenten een entertainmentsysteem voor Sony: je huiskamer wordt onderdeel van het beeldscherm. Terwijl je thuis op de bank naar een voetbalwedstrijd kijkt, krijg je het gevoel alsof je midden tussen het publiek staat.

Dr. Wouter Eggink, docent van het vak Create the Future: "Laatst stuurde een van de studenten mij een link naar een artikel over Microsofts uitvinding: Illumiroom. Via 3D-projectie op muren en meubels maakt deze nieuwe televisie gebruik van je woonkamer als beeldscherm. Microsoft heeft precies hetzelfde idee als onze studenten een aantal jaren geleden."

*Misschien zullen ook de concepten die de studenten dit jaar bedachten sneller realiteit worden dan verwacht? Afgelopen jaar werkten ze binnen het thema gezondheid en bedachten:

1) Een interactieve spiegel die een vroegtijdige gezondheidsscan kan uitvoeren. Hierdoor kunnen mensen hun verzekeringspremie laaghouden.
2) Een kleine elektrochemische talisman die mensen helpt en stimuleert om persoonlijke doelen te bereiken.
3) Een ingenieus informatiesysteem (Google Iris) op basis van nanotechnologie en internet, dat mensen helpt om hun gezondheid te monitoren en te manipuleren.


(WN) (afbeelding: screenshot video Google Iris)

Video 1: Google Iris

Video 2: Microsofts Illumiroom