• 11/04/2013

Bijengif van Bayer vermoedelijk schadelijker dan nu gedacht (+video)

Natuur & Milieu stelt, na inzage in ongepubliceerde studies van Bayer, dat bestrijdingsmiddel Imidacloprid risico's oplevert voor de gezondheid van bijen.

Trefwoorden: #Bayer, #bestrijdingsmiddel, #giftig, #Imidacloprid, #Natuur & Milieu, #vergif

Lees verder

Nieuws

( Foto: Natuur & Milieu )

ENGINEERINGNET.NL -- 'Proeven van Bayer vinden plaats onder ideale omstandigheden die weinig met de praktijk te maken hebben,' aldus Sijas Akkerman, hoofd voedsel van Natuur & Milieu. Er is alleen gebruik gemaakt van sterke en gezonde bijen. Ook checkt Bayer alleen wat de onmiddellijke bijensterfte is en niet welke bijen later doodgaan of wat bijkomende effecten zijn zoals verstoring van het richtingsgevoel. De meeste testen duren slechts enkele dagen zodat effecten op lange termijn onbekend zijn.

Akkerman heeft ook kritiek op de rol van het college dat bestrijdingsmiddelen toelaat op de markt, het College Toelating Gewasbescherming (CTGB). Dit college gaat er van uit dat gebruiksaanwijzingen op het etiket heel precies worden opgevolgd terwijl dat in de praktijk meestal niet het geval is.

Natuur & Milieu kreeg toestemming de studies van Bayer in een gesloten leeskamer door te nemen, waarbij het niet was toegestaan kopieën van de gegevens te maken. Dit omdat Bayer vreest dat concurrenten gebruik van deze informatie gaan maken.

De Bijenstichting heeft inmiddels een kort geding bij de rechter aangespannen om Bayer te dwingen hun studies openbaar te maken. Maar gisteren oordeelde een Nederlandse rechter dat Bayer dit nog niet hoeft te doen zolang het bedrijf in afwachting is van de uitspraak in de bodemprocedure. Deze komt naar verwachting in juni.

Dit ondanks een Europees verdrag waarin staat dat burgers vrije toegang hebben tot milieu-informatie. Conform dit verdrag werd al eerder door het Europese Hof bepaald dat onderliggende studies voor het bestrijdingsmiddel Propamocarb openbaar moeten worden gemaakt.

Twee jaar geleden liet onderzoeksprogramma ZEMBLA in haar uitzending ‘Moord op de honingbij’ zien dat van alle Europese landen Nederland de grootste bijensterfte heeft. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte.

In januari van dit jaar besteedde ZEMBLA opnieuw een uitzending aan dit probleem met als thema hoe het kan dat de Nederlandse overheid zich in haar verantwoording over het pesticiden beleid blijft verschuilen achter niet onafhankelijke onderzoeken.


(LH)

Klik hier om de video te bekijken