• 12/04/2013

IT-onderzoeker claimt vliegtuigen gehackt te hebben

Spaanse security-specialist claimt tijdens recente conferentie in Amsterdam navigatie- en cockpitsystemen van vliegtuigen te kunnen hacken met een Android-smartfoon.

Trefwoorden: #ACARS, #hack, #Hugo Teso, #teso

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nako )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de 'Hack in the Box'-Conferentie in Amsterdam werd een hack voorgesteld die het mogelijk maakt om controle te krijgen over het navigatie- en cockpitsysteem in een vliegtuig.

De Spaanse onderzoeker Hugo Teso gebruikte enkel een Samsung Galaxy toestel om controle te krijgen over het navigatie- en cockpitsysteem.

Hij vertelde op de conferentie in Amsterdam dat hij met de hack van op de grond de koers, hoogte en snelheid van een vliegtuig zou kunnen wijzigen met behulp van de versnellingsmeter van zijn telefoon.

Aan Forbes legde Teso uit dat hij in staat was om de exploit te gebruiken om zo goed als alles met betrekking tot de navigatie van het vliegtuig aan te passen.

Ook de communicatiesystemen aan boord kon Teso manipuleren. Hij kon zonder veel moeite data uploaden naar de een Flight Management System via het Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS). Dit is het communicatiemiddel tussen piloten en de verkeerstoren. ACARS is volgens Teso veel te slecht beveiligd.

De onderzoeker kon ook het Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B) systeem kraken. Dit systeem geeft de exacte positie van het vliegtuig door aan de verkeerstoren. Tenslotte was hij ook nog in staat om het communicatiesysteem af te luisteren, informatie achter te houden of zelfs berichten te versturen naar de piloten.

Teso beweert dat de Federal Aviation Administration en European Aviation Safety Administration volop werken aan de kwetsbare veiligheidslekken. (bron: ZDNet, Evi Maquoi)