• 16/04/2013

Laser haalt vliegtuigen neer

De Amerikaanse zeemacht heeft aangekondigd dat ze voor de eerste maal een laser gaan implementeren op een van hun oorlogsschepen.

Trefwoorden: #Congressional Research Service, #drone, #laser, #Peter Morisson

Lees verder

Nieuws

( Foto: US avy )

ENGINEERINGNET -- Deze laser zal in staat zijn onbemande luchtvaartuigen neer te halen alsook schepen uit te schakelen.

De toekomst ligt hier dixit Peter Morisson van het ‘Naval Research Solid State Laser Technology Rijping Program’.

Het wapen wordt aanzien als zijnde een stap in de richting van het transformeren van oorlogsvoering. Doordat het wapen op elektriciteit werkt kan het vuren zolang er stroom is en wordt de kostprijs begroot op 1 dollar per shot.

Als we deze kosten vergelijken met de honderden duizenden dollars om een raket af te vuren zijn de kosten van de laser verwaarloosbaar.

Een prototype zou tussen de $31 en $32 miljoen dollar kosten. Deze zal dan ook geïnstalleerd worden aan boord van de USS Ponce. Dit schip zal in oktober van het fiscaal jaar 2014 gebruikt worden als een bewegende basis in het Midden Oosten.

Volgens een woordvoerder van de marine zouden de rakketten in de toekomst niet meer in staat zijn hun doel te raken, dit doordat de laser in staat zal zijn te vuren met lichtsnelheid.

Het Congressional Research Service prijst lasertechnologie, maar verwijst ook naar de nadelen, waaronder het per ongeluk raken van satellieten of vliegtuigen.


(LVD)