• 23/04/2013
  • |     BB

Gemiddeld bedrijf bespaart 25.000 euro dankzij nieuwe omgevingsvergunning

«Samenvoegen van bouw- en milieuvergunning kan gemiddeld technologiebedrijf besparing van zowat 25.000 euro opleveren.» Alvast technologiefederatie Agoria is tevreden met het nieuwe decreet.

Trefwoorden: #milieuvergunning, #omgevingsvergunning, #stedenbouwkundige vergunning

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Wervendag )

ENGINEERINGNET.BE - “De nieuwe omgevingsvergunning werkt een klein maar toch symbolisch concurrentienadeel met het buitenland weg,” evalueert Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, het nieuwe decreet.

In het Vlaams gewest wordt tot nu de duur van de milieuvergunning namelijk beperkt tot 20 jaar. In andere landen zijn zulke vergunningen niet beperkt in tijd. Voor bedrijven uit die landen betekent dit dus een kostenvoordeel en minder administratieve last.

Met de introductie van de unieke omgevingsvergunning wordt ook voor Vlaamse bedrijven nu een looptijd van onbeperkte duur geldig. En dat is goed nieuws voor de bedrijven en de overheid, zegt De Pril: “Het opmaken en indienen van een aanvraagdossier voor een hervergunning is immers een zeer arbeidsintensief werk, zowel voor overheid als bedrijf, en met weinig meerwaarde.”

Het opstellen van een dossier tot hervergunning kost een gemiddeld bedrijf ongeveer 25.000 euro. Voor enkele grotere bedrijven die ook een veiligheids- en milieueffectenrapport moeten toevoegen, zoals non-ferrobedrijven, kan de kost oplopen tot 100.000 euro.

Agoria berekende dat de invoering van de unieke vergunning de technologische industrie in Vlaanderen een besparing van meer dan 9 miljoen euro oplevert.

Agoria is wel bezorgd over het toepassingsgebied van de evaluaties van de unieke vergunning. “Europese richtlijnen bepalen dat enkel de potentieel meest hinderlijke bedrijven periodiek moet geëvalueerd worden. Er is geen reden dat het Vlaams gewest deze Europese regel zelf strenger invult. Bij een algemene periodieke evaluatie van de vergunningen voor alle bedrijven zou het kostenvoordeel van de invoering van de unieke vergunning immers meteen wegvallen.”


LEESTIP
Eén omgevingsvergunning voor wie bouwt of verkavelt

TIP VOOR TRIP
Open Wervendag op 28 april 2013
Interessante stopplaatsen tijdens Open Wervendag 2013