• 24/04/2013
  • |     BB

EVW: «onze elektrische bedrijfswagens rijden 48% goedkoper»

Fabrikant EVW bespaart 48% op verplaatsingskosten door e-bedrijfswagens te voeden met stroom geleverd door zelf ontwikkelde mini-WKKs.

Trefwoorden: #evw, #Kangoo, #mini-wkk, #van wingen, #wkk

Lees verder

Techniek

( Foto: EVW )

ENGINEERINGNET.BE - Toen EVW – voluit E. Van Wingen – in 2010 uitpakte met zijn eerste elektrische voertuig dat reed op zelf door het bedrijf opgewekte stroom, heerste er bij het grote publiek op zijn minst nog ongeloof over e-mobiliteit.

De doelstelling die de Vlaamse fabrikant EVW toen bekendmaakte, ging zelfs nog een stap verder: tegen 2020 10% van alle verplaatsingen emissieloos afleggen en dat op zelf decentraal opgewekte elektriciteit, energie die eigenlijk maar een bijproduct is van de verwarming van het bedrijfsgebouw.

'Drie jaar na datum bewijzen de cijfers dat de ingeslagen weg wel degelijk leidt tot indrukwekkende energiebesparingen', laat het bedrijf weten.

De fabrikant heeft trouwens wat te bewijzen: het bouwt zelf mini-WKKs, en heeft van zijn e-bedrijfswagens een demoproject gemaakt om de impact van WKK-technologie op zijn energieverbruik te meten en de technologie te promoten.

In de technische wereld telt uiteraard maar één ding: meten is weten. Met andere woorden: hoe groot is die energiebesparing nu? Daar is de firma duidelijk over: 42% op de verplaatsingskost (op basis van berekening voor België).

EVW : "Hadden we warmte en stroom apart geproduceerd zonder elektrisch te rijden op decentraal opgewekte stroom, dan was een besparing van 42 % op de verplaatsingen zomaar verloren gegaan. Bovendien is de stroom die wordt geproduceerd door de koolzaad mini-WKK CO2-neutraal."

Hoe zit het proces in elkaar? De batterijen van de elektrische wagens worden geladen met de stroom die wordt geleverd door twee mini-WKK’s waarvan de warmte wordt gerecupereerd om het bedrijfsgebouw te Evergem te verwarmen.

De jongste aanwinst - de derde op rij - is overigens een Renault Kangoo ZE , die zal gebruikt worden voor korte ritten, zoals lokale leveringen en ophalingen.


ACHTERGROND
EVW is een in Vlaanderen gevestigde fabrikant van warmtekrachtkoppelingen en bracht na 20 jaar ervaring in het grote gamma, ook een reeks mini-WKK van 9 en 12 kW uit, specifiek bestemd voor middelgrote gebruikers (KMO’s, scholen, hotels, zwembaden, enz.) die streven naar duurzaamheid. Voor de Nederlandse markt werkt EVW samen met een lokale partner, AG Smit BV.