• 02/05/2013
  • |     BB

75.000 bezoekers voor Open Wervendag

De Open Wervendag wist dit jaar 75.000 mensen te verleiden om hun neus in een bouwwerf te steken. Confederatie Bouw: «Onze bedrijven evolueren met een ongeziene snelheid.»

Trefwoorden: #bouw, #confederatie bouw, #open wervendag, #werf

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Wervendag )

ENGINEERINGNET.BE – Tijdens de Open Wervendag, een jaarlijks event dat al aan zijn 7de editie toe was, pakte de Belgische bouwsector traditiegetrouw uit met zijn paradepaardjes, dit jaar 130. Daarbij gaat het allang niet meer om de louter technische hoogstandjes – hoewel de spectaculaire werven uiteraard de grote publiekstrekkers bij uitstek blijven.

De dag werd officieel geopend door minister van Justitie Annemie Turtelboom, die op de bouwwerf van het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent het obligate lintje doorknipte.

De rode draad was dit jaar - nog sterker dan vroeger - de focus op duurzaamheid, het hoogtechnologische karakter en de enorme dynamiek die uitgaat van alle projecten. Steden bijvoorbeeld gebruiken nieuwe gebouwen steeds vaker als blikvanger en uithangbord.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van inrichter Confederatie Bouw: "Onze bedrijven evolueren met een ongeziene snelheid. Wij passen nu technieken en materialen toe die nauwelijks nog lijken op die van enkele jaren geleden. Wij zijn trots op de innovatieve manier waarop onze bedrijven bouwen en tonen dit ook heel graag aan het grote publiek."

Deze editie van de Open Wervendag bevestigde alvast nogmaals de trends van de voorbije jaren, met name aandacht voor energiezuinig bouwen met een optimale combinatie van wonen, werken, winkelen en ontspanning. Bezoekers konden dit van dichtbij meemaken onder meer in De Notelaar in Malle, de New Zebra in Gent of Den Travoo in Hoeilaart.

De grote infrastructuurwerken zoals de Noord-Zuid verbinding in Westerloo, de Nationalestraat in Antwerpen of de aanleg van offshore windmolenparken in Oostende zorgen er mee voor dat onze steden leefbaar en toegankelijk blijven.

Daarnaast veel aandacht voor zorg met ziekenhuizen in Eeklo, Brussel en Kortrijk, woonzorgcentra en serviceflats in Zemst, Wuustwezel, Antwerpen en Herent. En natuurlijk een paar mooie staaltjes van renovatie zoals de burcht van Beersel of het oude gebouw van de Bank van de Arbeid in Gent.


ACHTERGROND
De toppers:
West-Vlaanderen
Windmolenpark in Oostende
AZ Groeninge Kortrijk
Parking station Roeselare

Oost-Vlaanderen
R4 Gent
VAC Gent
Gemeenschapscentrum Zele
Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent
Residentie Escout Temse

Antwerpen
Noord-Zuid verbinding Westerlo
Brug over Albertkanaal in Oelegem
Woonzorgcentrum en Sociaal Huis

Vlaams-Brabant en Brussel
Concrete House, energiezuinige woningbouw in Rotselaar
Assistentieflats in Zemst
Het kasteel van Beersel

Limburg
Wooncomplex Zuidzicht in Hasselt
Woonzorgcentrum in Vellem.