• 07/05/2013
  • |     BB

SPIE Belgium: 13% meer omzet in onstabiele markt

De heroriëntatie van SPIE Belgium om minder risico te nemen en op te treden als serviceverlener voor industriële projecten werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit de jaarresultaten 2012.

Trefwoorden: #dekempe, #Johan Dekempe, #maintenance, #onderhoud, #spie, #spie belgium

Lees verder

Nieuws

( Foto: SPIE )

ENGINEERINGNET.BE - "In het moeilijke jaar 2009, toen de wereldwijde economische crisis zich het hardst liet voelen, hebben we de beslissing genomen om een drastische interne reorganisatie door te voeren", legt Johan Dekempe, CEO van SPIE Belgium uit.

"We kozen er toen bewust voor om onze activiteiten bij te sturen en niet vast te houden aan grote, vaak risicovolle projecten, maar ons toe te leggen op serviceprojecten, waar veel minder risico aan verbonden is. Deze strategische koerswijziging is de basis voor de goede resultaten in de jaren nadien, ondanks de aanhoudende effecten van de crisis doorheen de hele industriële sector.”

De jaarcijfers 2012 geven hem gelijk: de omzet steeg tot 177,22 miljoen euro, een stijging van ruim 13% vergeleken met 2011. De operationele marge bedraagt naar verluidt 4%.

Toch blijkt, naast de organische groei vooral de overname van Chauffage Declercq aan de basis te liggen van het goede resultaat. Bovendien boekte de divisie ‘Infrastructuur’ ook positieve resultaten als gevolg van de strategische heroriëntatie.

Maar vooral de afdeling 'Services' bleek het uitstekend te hebben gedaan, met over de periode 2010-2012 een groei van 25%. "De markt vroeg steeds meer naar dit soort dienstverlening", aldus Dekempe.

“We kiezen voor een voorzichtige groeistrategie. We streven eerder naar goede rendabiliteit dan naar groei om de groei. Daarom wil ik de prognose voor 2013 meteen temperen, ondanks de positieve effecten die de overname in oktober 2012 van de Vano-groep zal hebben.”


ACHTERGROND
SPIE Belgium is een filiaal van de Franse groep SPIE. De firma stelt meer dan 1.200 mensen tewerk in 9 vestigingen in België en 1 in Luxemburg. Het bedrijf integreert multitechnische oplossingen en diensten op het gebied van elektrotechniek, mechanica, klimaatbeheersing, energie, communicatienetwerken en infrastructuren.