• 07/05/2013
  • |     BB

Limburgse werkgevers: VDAB richt zich te veel naar werkzoekenden

Uit enquête in Limburg blijkt dat 75% van bedrijven vindt dat VDAB zich te veel richt naar (enkel) werkzoekenden. «Zeker nu moeten we Limburgse werkgevers steunen», aldus Luc Cardinaels van VKW.

Trefwoorden: #job, #unizo, #vacature, #vdab, #vkw, #werkzoekende

Lees verder

HR

( Foto: Ford Genk )

ENGINEERINGNET.BE - Unizo-Limburg en VKW Limburg organiseerden een bevraging bij 550 lokale werkgevers over hun ervaringen met de VDAB.

Daaruit blijkt dat slechts 4 op de 10 Limburgse werkgevers effectief een beroep doet op de VDAB. Bedrijven met minder dan 10 werknemers doen dit zelfs 'zelden of nooit'.

Nog opmerkelijker: de helft van de Limburgse ondernemingen die wél vacatures hebben, ondervindt moeilijkheden om die ingevuld te krijgen.

De oorzaken van die mismatch achterhalen is niet eenvoudig. Daarover ondervraagd vinden 9 van de 10 Limburgse bedrijven dat de VDAB zich vandaag in hoofdzaak richt op dienstverlening aan de werkzoekenden.

3 op 4 stelt dat zelfs dat dit te ver gaat, en dat de werking van de VDAB 'zich te weinig richt naar de werkgevers'. Vertrekken vanuit het profiel van de werkzoekende en daar een jobaanbieding bij zoeken wordt door de bedrijven dus niet altijd als de beste benadering ervaren.

Luc Cardinaels, voorzitter VKW Limburg in dat verband: "De VDAB moet het geweer van schouder veranderen. Voor bedrijven is het belangrijk dat de VDAB vertrekt vanuit concrete vacatures, en onderzoekt wie er in aanmerking komt voor deze vacatures." En niet andersom, dus.

Nog enkele leerrijke insteken: 1 op 3 bedrijven bestempelt de VDAB als ‘bureaucratisch' en 1 op 4 vindt dat de VDAB weinig bekend is.

Cardinaels: “Economisch Limburg gaat op dit moment door een moeilijke periode, gekenmerkt door een stijgende werkloosheidsgraad. Desondanks blijven heel wat vacatures vandaag moeilijk invulbaar. Met de impact van de sluiting van Ford nog in het vooruitzicht, is het cruciaal om de Limburgse werkgevers te ondersteunen in hun personeelsbeleid. "