• 01/07/2013
  • |     BB

Atlas Copco Tools richt aparte afdeling voor 'Lean Production’ op

Atlas Copco Tools opent een nieuwe afdeling, Production-Transformation. Die gaat gebruikers uit de montagetechniek adviseren op het gebied van procesoptimalisatie en Lean Production.

Trefwoorden: #Atlas Copco, #compressoren, #gereedschap, #Lean Production, #tools

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atlas Copco Tools )

ENGINEERINGNET -- Niels Rabbe is als business manager globaal verantwoordelijk voor Simultaneous Engineering en Procesoptimalisatie bij Atlas Copco Tools. Zijn team adviseert klanten bij de vormgeving en optimalisatie van montageprocessen. Wie de tips in de praktijk brengt, voorkomt volgens hem fouten, verlaagt de kosten en verbetert de kwaliteit van zijn producten.

Als voorbeeld noemt Rabbe het bedrijf SMP Deutschland: "Deze automobielleverancier had te maken met hoge foutpercentages bij de montage van frames voor luidsprekers. We konden met een heel eenvoudige benadering de nabewerking tot nul terugbrengen."

Maar eenvoudige ingrepen volstaan niet altijd, echt grote winst wordt naar verluidt eerst geboekt door het hele proces te optimaliseren via de 'Lean Production'-methode om integrale processen te verbeteren. Precies daarom breidt het bedrijf in de zomer van 2012 zijn portfolio in deze richting uit en richt het een afdeling 'Production-Transformation' op. Rabbe: "We denken altijd in processen, in bedrijfskengetallen, in Lean Production-methoden."

Zijn team werkt samen met een van de meest ervaren Lean-experts in Europa, Kevin Garvey. De eigenaar en directeur van InGenius Lean heeft 20 jaar lang processen voor Toyota en Volkswagen wereldwijd geoptimaliseerd.

"Voor bedrijven vragen altijd om een stijging van de productiviteit en de kwaliteit, samen met een verlaging van de kosten", onderstreept Rabbe. "Montageplanners of bedrijfsleiders kunnen zelf bijvoorbeeld de verkorting van de montagetijd met 40 procent bij een gelijktijdige stijging van de productieaantallen met 50 procent meemaken, waardoor het wegvallen van veel tussenproducten en daardoor kosten aanschouwelijk wordt."


IN DE PRAKTIJK
Hoe verloopt zo'n verbeterproces in de praktijk? Dat blijkt in meerdere stappen te verlopen. Eerst wordt de werkplek opnieuw georganiseerd, waarbij in een eerste fase de montage uitgevoerd wordt aan een typische werkbank en er wordt geproduceerd in grote batches.

Vervolgens wordt alles gereduceerd tot 'het wezenlijke', het klaarzetten van de montageonderdelen als kant-en-klare set wordt ingevoerd en vervolgens worden de grote batches stap voor stap tot 1 exemplaar teruggebracht.

Tegelijkertijd wordt er een productieaantal ingevoerd dat op behoeften is afgestemd. Bij elke stap worden de belangrijkste gegevens vastgelegd en vergeleken, zodat de voordelen duidelijk kunnen worden aangetoond.

Naast het bijbrengen van het belangrijkste Lean-vocabulaire worden ook procesparameters (bijvoorbeeld: synchronisatie), hulpmiddelen bij de procescontrole (zoals visualisatie) en algemene organisatiehulpmiddelen (zoals de noodzakelijkheid van het opstellen van een gestructureerde en heldere werkinstructie) verklaard.