• 15/05/2013

Nederlandse 3D printservice haalt extra kapitaal op (+video)

Shapeways is wereldmarktleider in de internationale 3D printing on demand markt en gaat nu $ 30 miljoen ophalen voor uitbouw van het bedrijf.

Trefwoorden: #3D, #3D printservice, #Shapeways, #software

Lees verder

Techniek

( Foto: Shapeways )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit Nederlandse bedrijf is zes jaar geleden ontsproten uit Philips en maakt een stormachtige groei door. Via de website van Shapeways is het voor iedereen mogelijk om eigen ontwerpen uit te laten voeren.

Shapeways stelt op hun site software beschikbaar om tekeningen naar 3D voorwerpen om te zetten die vervolgens zijn te printen. Voor de uitvoering is er keuze uit tal van kleuren en diverse materialen, zoals keramiek, plastic, zilver en roestvrij staal. Een geprint iPhonehoesje kost circa € 30.

De markt van 3D printen ontwikkelt zich razendsnel en zal over vijf jaar naar schatting $ 3,1 miljard waard zijn, aldus Wohlers Associates.

Shapeways verplaatste in 2012 het hoofdkantoor vanuit Eindhoven naar New York omdat het daar gemakkelijker is aan financiering en goed personeel te komen. In 2010 investeerde Union Square Ventures, Lux Capital en Index Ventures al in het bedrijf.

Vorig jaar opende de burgemeester van New York de nieuwe fabriek van Shapeways, gelegen op Long Island City. Deze 'Factory of the Future' krijgt de capaciteit om jaarlijks 3 tot 5 miljoen objecten te printen. Daarmee is het hard op weg om de grootste 3D print faciliteit in de wereld te worden.

Door 3D printen is het mogelijk dat ontwerpers gelijk het resultaat van hun idee in handen krijgen, tegen lage kosten, in plaats van dat er eerst een mal moet worden gemaakt met daaraan gekoppeld een bestelling van minimaal tienduizend stuks. Ontwerpen wordt zo ook voor professionals goedkoper en sneller.

Tot op heden zijn er via de website van Shapeways al een miljoen objecten geprint. Elke maand worden 60.000 nieuwe ontwerpen geupload. Ook is het mogelijk via de site het geprinte design te kopen of te verkopen. Zo'n 10.000 ontwerpers runnen een winkel via Shapeways.


(LH)

Video: