• 16/05/2013
  • |     BB

Anne De Paepe nieuwe rector van Universiteit Gent

De kogel is door de kerk: nieuwe rector van UGent wordt Prof. Anne De Paepe. Huidig rector Paul Van Cauwenberge reageerde voordien al misnoegd op de commotie in de (sociale) media.

Trefwoorden: #Anne De Paepe, #Freddy Mortier, #gender, #ingenieur, #Paul Van Cauwenberge, #rector, #ugent

Lees verder

personalia

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE – Na een moeilijk stemparcours heeft de UGent raad van bestuur nu toch Anne De Paepe verkozen tot rector en prof. Freddy Mortier tot vicerector.

Eerder droeg het kiescollege – de 590 leden van de faculteitsraden –zowel een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat voor. De keuze tussen de professoren Anne De Paepe en Freddy Mortier was dan aan de bestuursraad.

De huidige rector Paul Van Cauwenberge zond afgelopen week een persmededeling de ether in waarin hij zijn misnoegen ventileerde over artikels en negatieve commentaren in de sociale en andere media dat de UGent een mannenbastion zou zijn.

Daarin werd 'gesuggereerd' dat het kiescollege zich zou verzetten tegen een gender-evenwichtige invulling van de mandaten van rector en vicerector. 'Achterkamerpolitiek' werd dat genoemd. Er werd ook gesteld dat de studenten de verkiezing zouden boycotten.

'Niks van aan', stelt rector Van Cauwenberge: "Slechts enkele studenten hebben ervoor gekozen om niet aan deze stemronde deel te nemen." Niet genoeg dus om de verkiezing te beïnvloeden.

En ook: "In de media werd de indruk gewekt dat de beslissing om de verkiezing van een mannelijke kandidaat voor het ambt van vicerector verder te zetten, werd 'georkestreerd' door 'enkele belanghebbenden' in 'achterkamertjes'. Dit is niet correct."

"Deze beslissing is unaniem - met één onthouding - genomen door het hoogste beleidsorgaan van onze universiteit, de Raad van Bestuur. Die telt 34 stemgerechtigden en alle geledingen van onze universiteit zijn erin vertegenwoordigd."

Toch wel opmerkelijk: bij de oorspronkelijke zeven kandidaten waren er vijf ingenieurs. Van hen stoot dus geen enkele door tot een topmandaat (zie leestip onderaan).

Die eer gaat naar de twee enige niet-technische kandidaten. Blijkbaar liggen technici aan de UGent dan toch niet zo goed in de markt bij de verkiezingen voor de echte topfuncties… Er is dus in alle geledingen nog werk aan de winkel om het technisch-technologische beroep te opwaarderen en een krachtiger uitstraling te geven.


LEESTIP
Vijf van zeven kandidaten voor (vice)rectorschap UGent zijn ingenieur

PROFIELEN
Prof. Anne De Paepe
Gewoon hoogleraar Anne De Paepe (1955) behaalde het diploma van doctor in de Genees-, Heel- en Verloskunde aan de UGent in 1980 en werd erkend als specialist in Inwendige Ziekten in 1985. In 1987 behaalde ze een doctoraat in de Biomedische Wetenschappen. Ze is verbonden aan de vakgroep Pediatrie en Genetica van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.
Prof. Freddy Mortier
Gewoon hoogleraar Freddy Mortier (1958) werd licentiaat in de Wijsbegeerte aan de UGent (1980) en studeerde aan de Université de Paris I (Sorbonne - 1981). Hij doctoreerde in de Wijsbegeerte aan de UGent in 1986 en is er verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, waar hij tot 2012 decaan was.