• 22/05/2013
  • |     BB

3D Hubs lanceert netwerk van ‹3D printer sharing› hubs in België

3D Hubs lijkt het Vlaamse iMade-initiatief rond 3D-printen in snelheid te nemen. Het wil nu al het ‹Belgisch grootste netwerk van 3D printers› lanceren. Het ordewoord: printer sharing hubs.

Trefwoorden: #3D Hubs, #3D print, #Bram de Zwart, #Brian Garret, #hub, #iMade

Lees verder

Techniek

( Foto: 3D Hubs )

ENGINEERINGNET.BE – Het lijkt er inderdaad op dat de Vlaamse consument sneller dan verwacht kennis zal maken met 'huis & tuin' 3D-printing. Voor 3D Hubs, dat eind mei zijn netwerk van 3D printing hubs in het Antwerpse officieel uitrolt, kan het niet snel genoeg gaan.

Als 3D printen al in 2013 beschikbaar wordt voor de consument, is dat wel onverwacht snel. Eerst eind vorig jaar (2012) pakte Plan C nog uit met iMade, het eerste netwerk van dienstencentra voor 'rapid manufacturing', ook wel veralgemenend 3D-printen genoemd. Uit de officiële mededeling: 'Er is een toekomst denkbaar waar in iedere Vlaming een 'huis-tuin-keuken' 3D-printer bezit. iMade stelt een regionaal netwerk voor waarbij die technologieën beschikbaar worden gesteld aan bedrijven, ontwerpers en individuen, in combinatie met ateliers en sociale werkplaatsen waar de afwerking en de assemblage gebeuren.'

Die toekomst lijkt er nu al te zijn, of alvast heel snel naderbij te komen. Uit Nederland komt namelijk een nieuw concept overgewaaid waarmee de (nog altijd zeldzame) privé-eigenaars van 3D-printers hun machines kunnen 'delen' met andere privépersonen die een voorwerp willen laten 3D printen.

Eenvoudig gezegd: wie een object wil laten printen, kan daarvoor bij die privé-eigenaars terecht, via de website van 3D Hubs. Printfile oploaden, de dichtstbijzijnde 3D printer kiezen, en klaar is kees: ten laatste enkele dagen later kun je het voorwerp op dat adres gewoon afhalen (of laten brengen).

Het grootste deel van het proces verloopt via de website. 3D Hubs checkt bijvoorbeeld meteen of de aangeleverde digitale ontwerpen wel 3D printbaar zijn. En er verschijnt meteen een real-time prijscalculatie voor ieder digitaal ontwerp, zodat de betaling ogenblikkelijk via hun website kan plaatsvinden. Het bedrijf verzorgt dus zelf de facturatie en werkt op commissiebasis.

Het lijkt voor alle partijen een win-win. Privébezitters van printers kunnen het aankoopbedrag van hun machine terugverdienen, en sneller een nieuwer model kopen. Belangrijk, want de techniek evolueert op het scherp van de snede.

Wie een voorwerp wil laten printen, kan 'om de hoek' terecht, voor zover het hub netwerk reikt, uiteraard. Hoe het zit met de fiscale aspecten voor de privé-eigenaars van de printers, is dan weer niet duidelijk.

Volgens het bedrijf zijn er momenteel al 14 zogenaamde 'hubs' in het Antwerpse. Dat is een mooie start. Op een lanceringevenement voor 3D print fans eind mei zijn alvast de startup Idealabs en 4D-Dynamics van de partij.


CITATEN
Bram de Zwart, mede-oprichter : "Mijn doel is om productie weer naar Europa te halen en zo een einde te maken aan de verspilling van massa-fabricage, zoals schepen die de halve wereld over varen en loodsen vol met onverkochte producten. 3D printers gaan dit mogelijk maken."

Brian Garret, mede-oprichter: "3D Printen geeft mensen de ultieme vrijheid om datgene te maken wat voor hen echt bijzonder is. Via 3D Hubs geven we iedereen toegang en maken we het mogelijk 3D printen van dichtbij te ervaren."

LEESTIP
Wie meer over 3D-printers wil lezen: de rubriek 'Verwant nieuws' op de linkerzijde bovenaan deze pagina gaat volledig over deze technologie.