• 27/05/2013
  • |     BB

3D-printen zal hele maakindustrie beïnvloeden, aldus ABN Amro

De markt van het 3D-printen zal in 2015 een waarde van ruim 3,7 miljard vertegenwoordigen. Bedrijven moeten op de boot springen en zich onderscheiden. Dat meent alvast de bank ABN Amro.

Trefwoorden: #3d, #3D print, #abn amro, #maakindustrie

Lees verder

Techniek

( Foto: Euromold )

ENGINEERINGNET – In regio’s buiten de Europese Unie - met name in de Verenigde Staten en opkomende economieën - is sprake van sterke economische groei. Voor Nederlands (redactie: en uiteraard ook Belgische) bedrijven liggen de kansen vooral buiten Europa. Dat stelt ABN Amro in zijn rapport 'Visie op Industrie.' Producenten van metaalproducten moeten uitbesteden, desnoods aan specialisten in lageloonlanden.

Opmerkelijk: we moeten opletten dat de sector niet verkrampt door de vergaande krimp. Openstaan voor innovaties zoals 3D-printing brengt nieuwe kansen, aldus de bank. "3D-printing is geen wondermiddel, het biedt innovatieve bedrijven wél de mogelijkheid om zich te onderscheiden", meent David Kemps, Sector Banker Industrie van de bank.

"De eindklant krijgt een steeds grotere invloed op producten. 3D-printing maakt maatwerk mogelijk. Daarnaast bespaart het veel afval en dus onkosten en worden voorraden overbodig doordat vraag en productie direct op elkaar kunnen aansluiten."

"Het beïnvloedt het maakproces en de hele manier van denken. Het is dus belangrijk dat de (Nederlandse) industrie het oude industriële denken loslaat en als echte ondernemers nieuwe kansen aan gaat pakken die 3D-printing mogelijk maakt."

De markt voor 3D-geprinte producten maakt een snelle groei door en groeit jaarlijks naar schatting met zo’n 30 procent. Dit betekent dat deze markt in 2015 een waarde van ruim 3,7 miljard dollar vertegenwoordigt, aldus de bank.


CITATEN
"De kosten moeten omlaag en de productiviteit omhoog. Dit is mogelijk door bedrijfsprocessen te automatiseren en in de productie robotisering toe te passen. In de technische groothandel kunnen de voorraadniveaus aanzienlijk worden gedrukt door het slim in- en uitfaseren van producten."

"Om zich staande te houden in het internationale speelveld is kostenreductie alleen niet voldoende. Innovatie is dé voorwaarde om te overleven. Kostenreductie en productiviteitsverhoging volgen daarna ook. Het gaat echter niet alleen om productinnovatie. Maar juist ook om het omarmen van nieuwe initiatieven op het gebied van technologie, zoals 3D-printing, ander materiaalgebruik (lichter en kleiner) en toepassingen en nieuwere vormen van klantbenadering.