• 03/06/2013

Grootste recreatieve zonne-energie park van Nederland in de maak

Het park krijgt 10.000 zonnepanelen en komt te liggen in het gebied De Kwekerij in Hengelo. Het combineert de zonne-energie met wandelgelegenheid en educatie.

Trefwoorden: #De Kwekerij, #energie, #Green Spread, #iq-solar.com, #NL Green Label, #oplaadpunten, #stroom, #zonnepanelen

Lees verder

nieuws

( Foto: NL Green Label )

ENGINEERINGNET.NL -- De zonnepanelen brengen jaarlijks genoeg stroom op voor 600 huishoudens. De mogelijkheid bestaat om deze stroom te leveren aan toekomstige nieuwbouwwoningen die in de nabij gelegen omgeving zijn gepland. Ook wordt opgewekte stroom benut voor oplaadpunten van elektrische auto's. Het draagt zo bij aan de ambitie van deze regio om in 2030 energie neutraal te zijn.

Initiatiefnemers van het project zijn iq-solar.com, NL Green Label en Green Spread. Omvang van het park komt te liggen op circa 7 hectare. De totale investeringen voor het project zijn begroot op 4,4 miljoen euro.

Naast gewone zonnepanelen, krijgt het park ook vijvers met drijvende zonnepanelen en solarbomen. Dit zijn kunstbomen met bladeren van zonnepanelen. Verder komt er een tuin c.q. wandelgebied en heeft het park een educatieve functie. Zo'n soort park is nog nergens in Nederland opgezet.

De initiatiefnemers hebben gezamenlijk een projectplan, inclusief een ontwerptekening en schetsen van de inrichting, gemaakt. Doel is nu een definitieve samenwerking tussen de partijen vorm te geven om zo vervolgens de benodigde financiële middelen aan te kunnen trekken.

De gemeente investeert zelf namelijk niet in het zonne-energie park. Zij stelt alleen haar gronden beschikbaar in ruil voor pacht. De initiatiefnemers gaan op zoek naar investeerders, onder andere via crowdfunding, en dragen het financiële risico.


(LH)