• 04/06/2013
  • |     BB

RoboCup 2013: een 'waanzinnige' studentencompetitie

Eind juni komen de RoboCup 2013 wereldkampioenschappen voetballen, een 'waanzinnig' evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek, naar Eindhoven. Met stip aanbevolen!

Trefwoorden: #asml, #mathworks, #robocup, #robot, #Stakenborg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Robocup2013 )

ENGINEERINGNET - RoboCup is een internationaal wetenschappelijk initiatief om intelligente robots sneller en verder te ontwikkelen en te verbeteren. Dit jaar vindt het evenement plaats van 26 tot 30 juni in Eindhoven en zullen meer dan 400 teams uit de hele wereld deelnemen.

Het middelpunt van RoboCup is het voetbaltoernooi. Het doel is om teams met voetbalrobots te creëren die autonoom–dus zonder afstandsbediening–een partijtje voetbal kunnen spelen en daarbij competitief gedrag kunnen vertonen en zelf een strategie kunnen ontwikkelen om de wedstrijd te winnen.

De missie van RoboCup is dat in 2050 een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal moet kunnen verslaan.

De teams strijden in negen verschillende leagues, elk met een eigen uitdaging. Daarbij wordt niet alleen gevoetbald maar ook gekeken naar het uitvoeren van huishoudelijke taken of de ondersteuning van hulpverleners.

“Studentencompetities zoals RoboCup zijn een manier om wetenschap tot leven te laten komen en een belangrijk instrument bij het opleiden van de ingenieurs van morgen”, zegt Marcel Stakenborg, directeur van MathWorks in de Benelux.

"Initiatieven op het gebied van projectgebaseerd leren zoals RoboCup bieden de volgende generatie van ingenieurs en wetenschappers de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met tools vanuit de industrie. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op hun toekomstige carrière.”

Dit jaar telt het evenement meer dan 2.800 deelnemers van universiteiten en bedrijven over de hele wereld. De robot wereldkampioenschappen worden dit jaar georganiseerd door de winnaar in de middle-sized league van vorig jaar in Mexico: het Tech United team van TU Eindhoven.

Deze nieuwstip werd ons aangereikt door MathWorks, samen met TUE en AMLS een hoofdsponsor. Het winnende team van 2012, Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven, gebruikte overigens de software van Mathworks bij het ontwikkelen van hun robots.

Universitair hoofddocent René van de Molengraft van de TU/e: “We hopen dat MathWorks ons ook dit jaar aan de overwinning helpt!”


ACHTERGROND
Robocup 2013, van 26-30 juni 2013, Eindhoven
Informatie over:
de Robocup: www.robocup2013.org
de bijdrage van Mathworks aan deze en andere studentencompetities:
www.mathworks.nl/academia/student-competitions