• 05/06/2013

"België zal de trein van de 3de Industriële Revolutie niet missen"

Jeremy Rifkin, een bekende Amerikaanse econoom en adviseur van o.a. de Europese Commissie, was te gast op het corporate event van Agoria. Hij hield er een keynote speech over dit onderwerp.

Trefwoorden: #3de Industriële Revolutie, #Agoria, #Europese Commissie, #Jeremy Rifkin

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Volgens Rifkin zijn de economische en financiële crisis, de klimaatverandering en de komst van internet de drie grote motoren van de 3de Industriële Revolutie:

  • Na de oliecrisis in 1973 was de financiële crisis van 2008 volgens mij de meest ingrijpende aardverschuiving die tijdens de 2de Industriële Revolutie heeft plaatsgevonden.
  • Als men over klimaatveranderingen spreekt, gaat het in feite om biologische veranderingen die vernietigend zijn voor onze planeet. Daarom vind ik dat we binnen nu en 30 jaar de fossiele brandstoffen volledig uit de wereld zouden moeten bannen.
  • De opwekking en distributie van hernieuwbare energie zou op collectieve wijze moeten gebeuren, op basis van samenwerking volgens een peer-to-peer model dat gebaseerd is op het model van internet.

Fossiele vs hernieuwbare brandstoffen
De fossiele brandstoffen zijn volgens Rifkin elitaire energievormen, in de zin dat ze slechts in bepaalde delen van de wereld voorradig zijn. De vereiste investeringen voor veiligheid, ontginning en transport zijn groot. Daarnaast vergen deze energievormen ook een performant en gecentraliseerd beheersysteem, alsook massale kapitaalconcentraties.

Rifkins 3de Industriële Revolutie daarentegen is georganiseerd rond hernieuwbare energiebronnen, die voor het merendeel gratis zijn en die men ook overal kan aantreffen. Het is precies die bijzondere aard van deze energiebronnen die, aldus Rifkin, een collaboratief model van beheer (in tegenstelling tot een hiërarchisch model) zal mogelijk maken.

  • “Als hernieuwbare energie overal beschikbaar is, waarom die dan niet ook overal opwekken, nl. op het niveau van individuele gebouwen?
  • De intellectuele uitdaging zal erin bestaan die energiestromen zo goed mogelijk te beheren en te verdelen op het niveau van de lokale gemeenschap, met in het achterhoofd optimale productiviteit op eender welk ogenblik en in overeenstemming met de specifieke behoeften. Dat kan volgens mij alleen worden gerealiseerd als een intelligent en collaboratief communicatie- en energiedistributienetwerk voorhanden is.
  • De komende jaren zal het succes van een onderneming of een economie niet meer zozeer worden beïnvloed door de kostprijs van arbeid, maar eerder door de energiekost. De sleutelfactor zal de productiviteit zijn. En die productiviteit zal afhangen van de vraag of al dan niet de nodige infrastructuren zijn geïmplementeerd, m.a.w. van de synergie tussen de 5 pijlers van de Industriële Revolutie.”
    “De opslag van hernieuwbare energie is ongetwijfeld de meest complexe en meest delicate problematiek om te beheren.

Focus op de regio’s
De communicatie- en energiedistributienetwerken van de derde Industriële Revolutie zullen op regionaal niveau moeten worden geïmplementeerd. De regio’s zullen de juiste investeringsbeslissingen moeten nemen. Dàt is volgens Jeremy Rifkin het niveau dat de aandacht verdient:

  • De komende 7 jaar zullen we ons moeten toespitsen op de regio’s. Zij zullen het geld moeten vinden dat nodig is om voor hun zakelijke gemeenschappen de vereiste infrastructuren te implementeren. De implementatie van die infrastructuren zal voor u allen businessopportuniteiten creëren.
  • Deze nieuwe structuren zullen bestaan uit ZKO’s en KMO’s. De grote groepen zullen blijven bestaan maar in een meer horizontale vorm, als aggregators.
  • De bedrijven die op verticale en gecentraliseerde wijze blijven functioneren hebben niets begrepen van de evolutie die zich aan het voltrekken is.

Rifkin onderstreepte dat vooral Duitsland en Denemarken al volop in de fase van de 3de Industriële Revolutie zijn aanbeland. Hij roept ons allen om op nauwlettend in de gaten te houden wat de komende 24 maanden in Frankrijk, België en Nederland zal gebeuren.

  • De Europese Unie heeft de bocht ingezet en ent zich daarbij op het pad van Duitsland en Denemarken. Weldra zullen ook andere regio’s volgen, zoals Noord-Frankrijk maar ook Wallonië en Vlaanderen… Mijn grote hoop is dat de VS en Canada eveneens zullen volgen.
  • We moeten zeer snel evolueren naar een nieuwe, koolstofarme economie, zowel in het Westen als in de opkomende economieën.
  • België was een pionier van de eerste Industriële Revolutie. En het zal vast en zeker ook niet in de tweede Industriële Revolutie blijven hangen terwijl zijn buurlanden de transitie naar de derde Industriële Revolutie hebben gemaakt.

(bron + foto: Agoria)

Video: