• 05/06/2013
  • |     BB

Melotte voor België naar finale ‹Energy Globe Award› in New York (+video)

‹Dit is Belgisch› 3D-print pionier CEO Mario Fleurinck van Direct Digital Manufacturing-bedrijf Melotte mag België vertegenwoordigen op internationale finale van Energy Globe Award.

Trefwoorden: #Annan, #Energy Globe Award, #fleurinck, #Gandhi, #Gorbachev, #mario fleurinck, #melotte, #rifkin, #Robin Gibb

Lees verder

Techniek

( Foto: Mario Fleurinck, © LDS )

ENGINEERINGNET – CEO Mario Fleurinck van de Vlaamse 3D-printing pionier Melotte is door The Energy Globe Foundation uitgenodigd om België te vertegenwoordigen op de competitie voor de gerenommeerde trofee ‘Energy Globe Award'.

Aan de internationale wedstrijd, ook wel de 'Oscar voor duurzame ontwikkeling' genoemd, zullen 161 landen deelnemen. De jury wordt voorgezeten door Maneka Gandhi, de kleindochter van Mahatma Gandhi. De finale vindt later dit jaar plaats op de zetel van de Verenigde Naties in New York.

Melotte verzekerde zich van een plaats door uit 1.051 inzendingen als nationale winnaar voor België geselecteerd te worden. Fleurinck ontving de prijs uit handen van Peter Fuchs, Vertegenwoordiger van de Handelsraad van de Oostenrijkse Ambassade in België.

De jury loofde specifiek Fleurinck zelf voor zijn ideeën over digitale productie (3D-printen) en ecosysteem-design vanuit een duurzame agenda. Met zijn project 'manufacturing without molds' bijvoorbeeld slaagde hij erin de ecologische voetafdruk met factor 8 te verminderen en lokale welvaart met een internationaal opschaalpotentieel te creëren.

Melotte was één van de eerste bedrijven in Vlaanderen en zelfs ter wereld die resoluut de weg van de digitale productie koos (zie leestip onderaan). Fleurinck gelooft sterk in het transformeren van (vervuilende) analoge productietechnologie in digitale. Voorbeelden zijn dentale, medische, industriële en creatieve toepassingen.

Het bedrijf is momenteel volop bezig met het uitrollen van een internationaal netwerk van digitale productiecentra om zo dicht mogelijk bij de patiënt of klant te vervaardigen.

"Twintig jaar pionieren leert me dat grote omslagmomenten enkel plaatsvinden wanneer er een duidelijk maatschappelijk winstmodel is. Het klimaat is daarbij geen expliciet doel maar een middel om deze transitie te organiseren", aldus Fleurinck.

"Het feit dat economische spelers het klimaat als financiële hefboom zien luidt een noodzakelijke evolutie in. Het mobiliseert namelijk kapitaalstromen die tot voor kort enkel weggelegd waren voor consument gedreven oplossingen." Die opinie deelt Fleurinck overigens met Gunter Pauli, Charles Landry en Jeremy Rifkin.

Het Energy Globe Platform kan rekenen op de steun van heel wat opiniemakers zoals Mikhael Gorbachev (Nobelprijswinnaar van de Vrede), Kofi Annan (Ex-Secretaris Generaal van de UN), Jeremy Rifkin (US-American Economist), Amory Lovins (Alternative Nobel Prize Winner), Robin Gibb (Zanger & Songwriter), …


VIDEO - Wie is Mario Fleurinck