• 07/06/2013

Software analyseert Alzheimer, Multiple Sclerose en Parkinson

Een nieuw softwareprogramma maakt het mogelijk om MRI-scans van het brein nauwkeuriger en bovendien sneller te analyseren.

Trefwoorden: #Alzheimer, #MRI Scan, #Multiple Sclerose, #Parkinson, #Quantib

Lees verder

Nieuws

( Foto: Quantib )

ENGINEERINGNET -- Een nieuw softwareprogramma maakt het mogelijk om MRI-scans van het brein nauwkeuriger en bovendien sneller te analyseren. Daardoor kan een neuroloog een betere diagnose stellen.

Quantib maakt zich sterk, de diagnoses te versnellen en accurater te maken. Meer dan 250.000 Nederlanders lijden aan de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose. De totale kost voor de behandeling van deze drie ziektes loopt op tot €3,5 biljoen euro per jaar. Dus het is noodzakelijk software te ontwikkelen die deze kost significant omlaag haalt.

De software is een product van het bedrijf Quantib (Quantitative Imaging Biomarkers), waarin het Erasmus MC in Rotterdam en het Amerikaanse technologiebedrijf GE samenwerken.

De software die het bedrijf Quantib heeft ontwikkeld, wordt in eerste instantie gebruikt om de diagnose van de ziekte van Alzheimer te verbeteren. In een later stadium wordt gekeken om dat ook te doen voor multiple sclerose en parkinson.

De nieuwe onderzoeksmethode werd in Rotterdam door prof. Wiro J. Niessen, hoogleraar biomedische beeldanalyse van het Erasmus MC en TU Delft, gepresenteerd.

Neuroradioloog prof. dr. A. van der Lugt van het Erasmus Medisch Centrum spreekt van een enorme verbetering. „Tot nu toe deed ik er soms een dag of nog langer over om de duizenden beelden van MRI-scans van een patiënt met de vermoedelijke diagnose alzheimer te vergelijken met eerder gemaakte scans van die patiënt. Om die dan weer te vergelijken met die van andere patiënten en van een referentiepopulatie.”

Die hoeveelheid analysetijd lijkt met de komst van het nieuwe softwareprogramma tot het verleden te behoren. „Nu al deze beelden in een database gestopt worden, doet Quantib daar een halfuur over. Daar kun je als arts niet tegenop”, dixit neuroradioloog Van der Lugt.


(LVD)