• 13/06/2013

Agoria: 'Smart city'-project Brussel moet starten met consortium

Federatie Agoria lanceert idee om formeel consortium van bedrijven, financiële spelers en kennisinstellingen te vormen en van Brussel 'smart city' te maken. Eerste stap: pilootprojecten.

Trefwoorden: #Agoria, #Brussel, #Brussels Gewest, #Céline Fremault, #Smart Cities

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Floriane de Kerchove )

ENGINEERINGNET.BE -- Brussels minister van Economie Céline Fremault en technologiefederatie Agoria geven vandaag (13 juni 2013) het startschot voor de uitbouw van het Brussels gewest en zijn gemeentes tot 'smart city'.

De federatie heeft een honderdtal stakeholders samengebracht voor een 'vergadering' in Brussel om de eerste gesprekken aan te knopen, en schuift als discussiethema's alvast smart mobility en ICT naar voor. Er zullen naar verluidt alvast 'twee werkgroepen worden opgezet om deze thema's verder uit te werken en (piloot)projecten rond onderzoek en innovatie te definiëren'.

Uit dat initiatief moet daarna een plan groeien om het 'smart cities'-thema ook op de agenda van steden, overheden en politieke partijen geplaatst te krijgen.

Het formele vehikel heeft de federatie al, in de vorm van zijn eigen 'Smart Cities Community'. Dat forum telt nu al 450 stakeholders en ook het Brussels gewest is erin actief.

Maar de federatie wil verder gaan en hoopt dat er een echt ecosysteem rond ontstaat. Daarom stelt het voor formeel een consortium te vormen, waarin grote bedrijven en KMOs, financiële instellingen en kennisinstellingen vertegenwoordigd zijn.

Floriane de Kerchove, directeur van Agoria Brussel: “In binnen- en buitenlandse steden – zoals Gent, Wenen en Barcelona - zien we dat er strategische, horizontale cellen worden opgericht. Dit zou ook in Brussel, zowel op gewestelijk als gemeentelijk niveau, dienen te gebeuren.”


ACHTERGROND
Steeds meer Belgen kiezen voor een leven in de stad. De 134 steden in ons land tellen nu samen 5,7 miljoen inwoners en de verstedelijking neemt nog toe. Om in de toekomst leefbaar te blijven, zullen onze steden zich slim moeten organiseren. Het gaat dan om duurzame, slimme projecten in domeinen zoals eGov, mobiliteit, gebouwen, gezondheid, publieke ruimte, water- en afvalbeheer, energie en moderne communicatienetwerken. Smart cities werken aan de leefbaarheid en hebben zo ook de beste troeven in handen om nieuwe inwoners en investeerders aan te trekken.