• 14/06/2013
  • |     BB

Inrichter PI Belgium tevreden over opkomst Profidag 2013

PI Belgium, de inrichter van de Profidag 2013, laat weten tevreden te zijn met de opkomst voor zijn jaarlijkse event. Er vielen ook enkele tendensen te rapen. Een kort verslagje.

Trefwoorden: #io-link, #iolink, #pi belgium, #profibus, #profidag, #profinet

Lees verder

Techniek

( Foto: PI Belgium, Simatic on display )

ENGINEERINGNET.BE -- De zestien leden van PI Belgium nodigen elk jaar al wie interesse heeft in Profibus of -net en IO-Link via hun 'associatie' – eigenlijk is het een 'automatiseringscommunity' - uit om van de laatste stand van zaken te komen proeven.

Dat is één formule voor technische leveranciers om (potentiële) kopers te bereiken, die bovendien het voordeel heeft dat de Belgische PI-vereniging als lid van de wereldwijde PI-organisatie kan terugvallen op een internationale structuur om events te organiseren. Andere leveranciers vinden elkaar gewoon omdat ze complementaire producten aanbieden, en richten dan met gedeelde kosten 'Plazas' of 'Days' in.

De Profidag van zijn kant is gaandeweg uitgegroeid tot een kleinschalig maar hooggespecialiseerd event waar gebruikers de kans krijgen te praten met collega's. Ronald ten Boden, in België en Nederland de drijvende kracht achter de PI -organisatie, houdt het in dat verband op een 'groot aantal aanwezigen'.

In Sint-Niklaas vielen alvast enkele trends te rapen, die vooral met de dagelijkse praktijk te maken hebben. Bijvoorbeeld dat Profibus PA steeds meer wordt toegepast in de procestechniek, afgaande op het gestegen aantal geïnteresseerden vergeleken met vorig jaar.

En dat gebruikers nog met veel vragen zitten over het toepassen van IO-Link, over de integratie met Profinet en de voordelen voor de onderhoudsafdeling (diagnose op afstand en plug&play).

En uiteraard 'wireless' Profinet: dat dit zelfs in combinatie van videosignalen mogelijk is, zoals werd benadrukt in een van de lezingen.

Dit jaar meldden zich ook zeven leden aan voor de meest markante 'PI innovation 2013'. Stemmen was mogelijk op de vakbeurzen M+R en Indumation en op de Profidag. Dat deden in totaal 150 mensen, waarbij een Simatic van Siemens met het grootste aantal stemmen ging lopen.

Naar verluidt vooral omwille van 'de hoge datavolumes aan een uiterst hoge dankzij de isochrone realtime Profinet-communicatie die wordt doorgetrokken tot op de backplane-bus'.

"Het was vooral een functionele dag," besluit Ronald ten Boden. De dag ging deze maal op 30 mei door in Sint-Niklaas.


ACHTERGROND
PI bestaat uit een groot aantal actieve werkgroepen, die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen, standaardiseren en onderhouden van PROFIBUS, PROFINET & IO-Link. Er is ook een wereldwijd netwerk van PI test-, training- en competence centers.