• 18/06/2013
  • |     BB

34 banen op helling bij Stora Enso Langerbrugge

Papierfabrikant kondigt wereldwijd 2.500 ontslagen aan. Voor de fabriek in Langerbrugge zou het om 34 banen gaan.

Trefwoorden: #langerbrugge, #papier, #stora enso

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stora Enso )

ENGINEERINGNET.BE - Al op 23 april 2013 kondigde Stora Enso plannen aan om wereldwijd te herstructureren. De reorganisatie diende zowat 200 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen op te leveren, meldde het bedrijf destijds.

Nu zijn de plannen concreet: er komt nergens een extra verlaging van de productiecapaciteit (er was in 2012 al gestart met het terugschroeven van de productie), maar het bedrijf geeft aan – afhankelijk van de lokale onderhandelingen – te rekenen met 650 ontslagen in Finland, 750 in Zweden, 850 in de rest van Europa en 250 buiten Europa. In totaal gaat het om zowat 2.500 ontslagen op een totaal aantal werknemers van 28.000 wereldwijd.

De reden voor de ingreep is niet ver te zoeken: als producent van papier voor kranten en magazines gaat Stora Enso gebukt onder een – structureel – dalende markt, een slecht presterende Europese economie en lage winstmarges. De werknemers van Stora Enso hebben al enkele besparingsrondes achter de rug.

De Belgische fabriek in Langerbrugge ontspringt de dans niet, zo meldden diverse media intussen. Er zouden in Langerbrugge 34 jobs verdwijnen. De vestiging in Kallo nabij Antwerpen zou geen onderdeel zijn van de herstructureringsplannen.


ACHTERGROND
In België heeft Stora Enso twee productieplants: de Langerbruggefabriek bij Gent met 400 werknemers, waar krantenpapier wordt gemaakt en de Lumpaper-fabriek in Antwerpen met 115 werknemers, waar papier versneden wordt tot vellen.