• 19/06/2013

Afrikaans watervoorzieningsproject voor Royal HaskoningDHV en Vitens Evides

Royal HaskoningDHV ontwerpt samen met het internationale waterbedrijf Vitens Evides International (VEI) een nieuw waterdistributiesysteem voor het noorden van de Mozambikaanse hoofdstad.

Trefwoorden: #Afrika, #FIPAG, #Mozambique, #ORIO, #projecten, #Royal HaskoningDHV, #Vitens Evides International, #watervoorziening

Lees verder

Nieuws

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit distributiesysteem zal uiteindelijk veilig drinkwater leveren aan 550.000 inwoners en 20.000 huishoudens.

Het consortium heeft van Fundo de Investimento e Patrimonio do Asbestecimento de Agua (FIPAG) uit Mozambique de opdracht gekregen alle werkzaamheden uit te voeren die nodig zijn voor de ontwikkelingsfase van dit project, dat door middel van een ORIO-schenking wordt ondersteund door de Nederlandse regering.

De contractwaarde voor de dienstverlening van Royal HaskoningDHV en VEI bedraagt 2,2 miljoen euro.

Het nieuwe waterdistributiesysteem zal deel uitmaken van het zogeheten Corumana-watervoorzieningssysteem, een project dat door de Wereldbank wordt ondersteund met 97 miljoen euro in de vorm van een lening aan de Mozambikaanse regering.

Het systeem zal aanvankelijk 60.000 m³ gezuiverd drinkwater per dag van de Corumana-dam aan Maputo leveren. Dit zal in een tweede fase worden uitgebreid naar 120.000 m³ per dag. Het nieuwe distributiesysteem gaat een gebied van circa 900 km2 beslaan waar een snelle verstedelijking plaatsvindt.

Alhoewel het erop lijkt dat Mozambique als geheel de millenniumdoelen op het gebied van water in 2015 zal bereiken, is de dekking van de drinkwatervoorziening in de hoofdstad Maputo op dit moment nog minder dan 50%. Het Corumana-watervoorzieningssysteem zal FIPAG in staat stellen alle inwoners van Maputo van schoon drinkwater te voorzien.

Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerp van het waterdistributiesysteem inclusief nieuwe distributiecentra, een hoofddistributie-ring, minstens 192 km primaire en secondaire distributieleidingen en 20.000 nieuwe aansluitingen voor huishoudens.

De planning op dit moment is dat het ontwerpwerk gereed is in april 2014 en dat er eind 2014 met de aanleg kan worden begonnen.

De schenking van 2,2 miljoen euro door de Nederlandse regering voor de ontwikkelingsfase is toegekend na de indiening van een ORIO-aanvraag.

Nadat de studies voor de ontwikkelingsfase zijn goedgekeurd door ORIO, zal de waarde van de schenking voor de implementatie circa 20 miljoen euro bedragen.

Exploitatie en onderhoud voor de eerste 10 jaar zullen circa 1 miljoen euro kosten.


(GL)