• 20/06/2013

TNO en HCSS richten samen expertisecentrum grondstoffen op

TNO en HCSS gaan hun beschikbare kennis op het gebied van grondstoffen bundelen in een Expertisecentrum Grondstoffen.

Trefwoorden: #expertise, #Expertisecentrum, #grondstoffen, #HCSS, #TNO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Met de oprichting van dit Expertisecentrum versterken TNO en HCSS hun brede expertise op dit gebied. Het Expertisecentrum Grondstoffen gaat functioneren als nationale grondstoffen- en materialenmonitor en vraagbaak en staat daarom nadrukkelijk open voor andere partners en partijen.

Het Expertisecentrum levert daarmee een bijdrage aan de beleidsvorming bij de overheid en handelingsperspectief en risicoanalyse voor het Nederlands bedrijfsleven ten behoeve van de voorzieningszekerheid van grondstoffen en het duurzame gebruik ervan.

Het is vaak onduidelijk of er problemen zijn te verwachten dan wel wat de beste strategie is waarop beleid moeten worden ontwikkeld. Daarmee zijn de risico’s en handelingsperspectieven onduidelijk en is tijdige anticipatie niet goed mogelijk.

Het nu opgerichte landelijk Expertisecentrum op het gebied van grondstoffen dient als vraagbaak voor de overheid en het bedrijfsleven, brengt partijen bij elkaar, organiseert evenementen en doet nieuw onderzoek.

De focus van het Expertisecentrum zal op een viertal kennisgebieden liggen: strategische advisering rondom grondstoffen, kennisontwikkeling en toepassing van mining, kennisontwikkeling en toepassing van alternatieve grondstoffen en kennisontwikkeling en toepassing van verduurzaming van grondstoffen (recycling).

HCSS en TNO hebben de afgelopen jaren veel onderzoek uitgevoerd naar de geo- en veiligheidspolitieke, respectievelijk economische, ecologische en technologische aspecten van het grondstoffenvraagstuk.

Mede door de inspanningen van TNO en HCSS is het grondstoffenvraagstuk de afgelopen jaren niet alleen prominent op de agenda gekomen, maar zijn ook oplossingen geboden om efficiënter en effectiever om te gaan met soms schaarse grondstoffen.

Tachtig procent van bedrijven die kritische grondstoffen gebruikt blijkt de afgelopen vijf jaar reeds hinder in de levering van grondstoffen te hebben ondervonden. Daarmee is de voorzieningszekerheid van grondstoffen voor het bedrijfsleven en overheden hét vraagstuk voor de toekomst geworden.

Mart van Bracht, managing director Energie bij TNO noemt het Expertisecentrum Grondstoffen “een kans om een nieuwe, betekenisvolle bijdrage te leveren aan de voorzieningszekerheid van kritische grondstoffen door innovatie, niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa”. TNO richt zich op de gehele grondstoffenketen: van mijn tot afval. De nadruk van het onderzoek van TNO ligt met name op de economische, ecologische en technologisch kant van grondstoffen door middel van technologische verkenningen, analyse van materiaalstromen en advisering over de ontwikkeling van robuuste ketenoplossingen die toekomstige kwetsbaarheden verminderen en de voorzieningszekerheid verbetert.

HCSS-directeur Rob de Wijk zegt blij te zijn dat voorzieningszekerheid van grondstoffen “nu in een brede context van geo- en veiligheidspolitiek wordt geplaatst waardoor het mogelijk wordt op creatieve wijze na te denken over economische diplomatie in ons buitenlands- en veiligheidsbeleid”.

HCSS en TNO werken momenteel aan een nieuwe visie over strategische relaties met grondstoffenleverende landen, waarbij Nederland kennis en technologie inzet om de voorzieningszekerheid van kritische grondstoffen als metalen, soja en fosfaat te vergroten.

Vorige en huidige kabinetten pleitten en pleiten voor meer en verantwoorde grondstoffenzekerheid (Grondstoffennotitie) en nadere invulling aan het begrip economische diplomatie, een zakelijker relatie met zich ontwikkelende landen en een sterkere economische basis van Nederland.

De oprichting van het Expertisecentrum past ook in de wens van overheid en bedrijfsleven om tot een ´grondstoffenloket´ te komen. Ook het kerninitiatief ´efficiënt omgaan met grondstoffen´ van de EU/beleidsdoelstelling Europa 2020 moet in dezelfde lijn worden gezien.

Het secretariaat van het Expertisecentrum wordt gevestigd bij het HCSS in Den Haag.


(GL) (bron: TNO, foto: Wikipedia)