• 02/07/2013

Elia test inspectierobot op 220kV-lijn onder spanning (+video)

Hij was al aangekondigd, maar nu heeft Elia de test van de Robot Line Scout op een 220kV-lijn onder spanning ook effectief uitgevoerd. Met naar verluidt 'meer dan bevredigende resultaten'.

Trefwoorden: #elia, #Hydro-Quebec, #inspectie, #line scout, #robot line scout

Lees verder

research

( Foto: YouTube/ Hydro-Quebec )

ENGINEERINGNET.BE -- Omdat er veel lijnen moeten worden vervangen of aangepast in het kader van de ontwikkeling van het net en het vervangingsbeleid, bestudeert Elia verschillende niet-destructieve meetmethodes.

Eén daarvan is de Line Scout, een meetrobot die oorspronkelijk is ontwikkeld door het IREQ - l'Institut de recherche d'Hydro-Québec – in samenwerking met de lokale netbeheerder BCTC.

Het ontwerp van de robot is vooral bedoeld om defecten in een vroeg stadium op te sporen, zodat kan vastgelegd worden welke interventies prioritair moeten plaatsvinden. De Scout maakt daarvoor gebruik van een combinatie van technieken, waaronder een CCTV- en infraroodcamera, sensoren voor het meten van de weerstand van moffen, enz.

De robot loopt niet alleen een lijn af, hij raakt dankzij mechatronische voorzieningen ook moeiteloos voorbij obstakels die aan de lijn vastzitten, zoals isolatoren en dempers.

Het grote pluspunt is dat de metingen kunnen uitgevoerd worden terwijl de lijn onder spanning staat, met een onderhoudsteam dat de beelden en meetgegevens van op afstand – en dus buiten de gevarenzone en afgeschermd van weer en wind - via een pc volgt en interpreteert.

De veldtesten die Elia onlangs uitvoerde met de Scout – op de 220 kV lijn Villeroux-Heinsch - waren naar verluidt 'meer dan bevredigend'.

'De test moest uitwijzen of de terreinteams het als een tool zouden kunnen gebruiken voor een nog nauwkeurigere diagnose van de toestand van de assets, als ze een vervanging moeten uitvoeren', laat Elia weten in zijn nieuwsbrief.

De robot in kwestie is ontwikkeld door de ingenieurs van Hydro-Quebec, met netbeheerder BCTC als partner voor testen in the field. Die laatste is alvast opgetogen over het resultaat en omschrijft de robottechnologie als 'de toekomst van het onderhoud aan elektriciteitslijnen'.

Hydro-Quebec en BCTC ontvingen in 2010 overigens nog een prijs van het Edison Electric Institute voor het uitgekiende mechatronische robotontwerp.


(Bert Belmans)

Video: