• 15/07/2013

Israëlische wetenschappers maken gevoelige kunsthuid aan

Israëlische wetenschappers zijn niet ver verwijderd van een kunsthuid die kan 'voelen'.

Trefwoorden: #gevoelige kunsthuid, #Hossam Haick, #The Department of Chemical Engineering and Russell Berrie Nanotechnology Institute

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, huid )

ENGINEERINGNET -- Wetenschappers van The Department of Chemical Engineering and Russell Berrie Nanotechnology Institute, Technion, Israel Institute of Technology,Haifa 3200003, Israel zijn niet ver verwijderd van een artificiële huid die kan 'voelen'. Dat zou mogelijk zijn via een buigzame sensor die zowel druk, luchtvochtigheid als temperatuur kan aanvoelen.

De wetenschappers plaatsten gouden nanopartikels met een diameter van slechts vijf tot acht nanometer op een temperatuur- en vochtigheidssensor. Rondom de gouddeeltjes (liganden) zitten organische moleculen die de deeltjes bij elkaar verbinden.

'Deze deeltjes zijn voor te stellen als bloemen’, dixit; teamleider Hossam Haick in een persverklaring. ‘Het midden van de bloem is het gouden nanodeeltje, en de blaadjes zijn liganden die het midden beschermen.

De wetenschappers plaatsten de nanodeeltjes op een substraat van polyethyleentereftalaat (PET). Wanneer de PET-laag buigt, verandert de afstand tussen de nanopartikels. Door de kromming komen de deeltjes dichter bijeen te liggen en kunnen de elektronen gemakkelijker van het ene nanodeeltje naar het volgende springen.

De elektrische geleiding van de sensor stijgt progressief. Als de laag op een manier buigt waardoor de afstand tussen de deeltjes juist toeneemt, neemt de elektrische geleiding logischerwijs af.

De geleidingsvermogen van de sensor geeft daardoor een goede indicatie van de druk die op de laag staat. Een gewicht dat op de sensor duwt, mag tussen de tiende milligram tot tiende gram groot zijn. De gevoeligheid is daarmee tien keer zo groot dan de huidige soortgenoten van de sensor.

De toepassing zou de mensen met een prothese kunnen helpen om toch gevoel te krijgen op de artificiële huid.


(LVD)