• 24/07/2013

Dr. Marieke Huisman ontvangt Prijs ICT-onderzoek 2013

Informatica-onderzoekster Dr. Marieke Huisman van de Universiteit Twente ontvangt Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013 voor research naar parallelle software.

Trefwoorden: #Dr. Marieke Huisman, #Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente, Dr. Marieke Huisman )

ENGINEERINGNET.NL -- De Nederlandse wetenschapster Dr. Marieke Huisman verbonden aan het 'Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)' van de Universiteit Twente, voerde onderzoek uit naar de betrouwbaarheid en correctheid van parallelle software en ontvangt hiervoor een geldbedrag van 50.000 euro.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is een unieke prijs voor een wetenschapper die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT

De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

De huidige computers en smartphones gebruiken parallelle software ten einde deze software sneller te doen draaien. Dit is efficiënt, maar de kans dat deze verscheidene processen elkaar verstoren is significant hoog, hierdoor kan het wel eens gebeuren dat de computers compleet vast lopen en/of de verkeerde resultaten weergeven.

Het onderzoek van Dr. Marieke Huisman is er volledig op gericht om deze verschillende processen logischer te laten redeneren, waardoor de kans op fouten aanzienlijk vermindert. Zo kan een fout in de software bijvoorbeeld van levensbelang zijn in een ziekenhuis of in een vliegtuig.


(LVD)

ACHTERGROND
Dr. Marieke Huisman is werkzaam als hoofddocent in de vakgroep Formal Methods and Tools van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). In 2001 promoveerde zij aan the Computing Science Institute van de Universiteit Nijmegen op het proefschrift Java program verification in Higher-order logic with PVS and Isabelle. Sindsdien heeft ze gewerkt als onderzoeker bij INRIA in Frankrijk (2000-2008) en als universitair docent aan de UT (2008-2011).
Huisman heeft diverse prestigieuze beurzen binnengehaald, zoals een ERC Starting Grant voor haar project 'VerCors: Verification of Concurrent Data Structures' en een NWO Vrije competitie-beurs voor haar onderzoeksproject 'SlaLoM: Security by Logic for Multithreaded applications'.