• 31/07/2013

Crowdfunding levert Belg recordbedrag op voor medische 'tricorder' (+video)

Belg Walter De Brouwer verzamelt via crowdfunding 1,6 miljoen dollar voor op Star Trek's tricorder geïnspireerde scanner die in tien seconden de medische stand van zaken van je lichaam meet.

Trefwoorden: #crowdfunding, #de brouwer, #Indiegogo, #nasa, #Scanadu Scout

Lees verder

Nieuws

( Foto: Scanadu )

ENGINEERINGNET De 'Scanadu Scout' heeft onlangs via het crowdfunding-platform Indiegogo ruim 1,6 miljoen dollar toebedeeld gekregen voor verdere investeringen in de uitbouw van het bedrijf.

Daarmee is het het best gefinancierde project tot nu toe. Deze medische scanner meet de hartslag, de elektrische activiteit van het hart, de lichaamstemperatuur, het zuurstofgehalte, het tempo van ademhaling, de bloeddruk, en emotionele stress.

De scanner werkt door deze tien seconden tegen het voorhoofd te houden en daarna zijn alle gegevens af te lezen op je smartphone. De Scout is gebaseerd op het 32-bit RTOS Micrium platform, dat ook door NASA wordt gebruikt voor SAM (Sample Analysis at Mars) voor de onbemande verkenner die op Mars is ingezet voor onderzoek.

De Brouwer haalde zijn inspiratie voor deze scanner bij de tricorder van Star Trek vandaan. Hij besloot deze technologie te ontwikkelen nadat in 2005 zijn zoon werd getroffen door ernstig hersenletsel.

De idee is dat je met dit apparaat problemen op tijd kunt opsporen. Ook zijn de gemeten gegevens voor te leggen aan artsen die niet ter plekke zijn, wat handig kan zijn in landen waar medische posten dun geschaard zijn of voor mensen die in afgelegen gebieden verkeren zoals bij bergbeklimmen.

Het oorspronkelijke doel was om via Indiegogo honderdduizend dollar op te halen, maar dat is dus ruimschoots overtroffen. Ruim 8.500 financiers uit de hele wereld legden geld in.


(LH)

http://www.youtube.com/watch?v=rKCeoiRhVuI
Video: