• 08/08/2013

Bestrijding darmkanker en Crohn komt stapje dichterbij

Bio-ingenieurs slagen er in om de darmwand en zijn bacteriën in het laboratorium na te bootsen. Dat opent nieuwe perspectieven voor onderzoek naar darmkanker en de ziekte van Crohn.

Trefwoorden: #crohn, #darmkanker, #LabMET, #medisch, #ugent, #universiteit Wageningen

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET -- Bacteriën die zich vasthechten aan de darmwand zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar zijn moeilijk te bestuderen.

Desondanks zijn onderzoekers van de Universiteit Gent en die van Wageningen zijn er nu in geslaagd deze darmwand en haar bacteriële kolonisatie accuraat na te bootsen in het laboratorium.

Ze gebruikten kleine dragermaterialen, voorzien van een slijmlaagje, en brachten die in een gesofisticeerd model van de spijsvertering.

Zo werd niet alleen het unieke karakter van de bacteriële samenstelling van een persoon bewaard, maar konden de wetenschappers ook een duidelijk onderscheid maken tussen darmwandbacteriën en bacteriën die de darminhoud koloniseren.

Ze stelden vast dat de microbiële gemeenschap van de darmwand gedomineerd wordt door boterzuur-producerende bacteriën. Boterzuur geldt niet alleen als energiebron voor een gezonde darmwand, maar biedt ook bescherming tegen typische Westerse ziekten zoals darmkanker en de ziekte van Crohn.

Met behulp van het nieuwe model kunnen de onderzoekers nu makkelijker achterhalen waarom de concentratie aan deze bacteriën in de darmwand daalt, een fenomeen dat vaak wordt vastgesteld bij patiënten met chronische darmontsteking.

'Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe strategieën om het risico op dergelijke ziektes te verlagen of deze zelfs te bestrijden' stellen ze.

De studie gebeurde onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Gent in samenwerking met de Universiteit van Wageningen (Nederland). Aan de UGent liep het onderzoek in het Laboratorium Microbiële Ecologie en Technologie (LabMET), dat deel uitmaakt van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen


<(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Dat de darmflora een cruciale rol speelt bij het in stand houden van de gezondheid, komt de jongste jaren steeds meer in de belangstelling. Met meer dan 100.000 miljard in aantal – 10 maal meer dan het aantal menselijke cellen in een lichaam – is de darmflora cruciaal voor het aanleveren van extra energie en voor de stimulatie van onze afweer tegen schadelijke bacteriën.
De recentste studies tonen aan dat deze gunstige effecten vooral afkomstig zijn van de zogenaamde mucosale bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich vasthechten aan de darmwand en treden zo in zeer nauwe interactie met het lichaam. Maar door hun moeilijke bereikbaarheid zijn ze erg moeilijk te bestuderen.