• 08/08/2013

Ingenieursstudenten bouwen nieuwe zonnewagen ondanks dubbele tegenslag

Belgian Solar Team van 17 ingenieursstudenten neemt met gloednieuwe zonnewagen Indupol One deel aan World Solar Challenge in Australië. Ook de hoofdsponsor is nieuw: Punch Powertrain.

Trefwoorden: #astronaut, #belgian solar team, #De Winne, #Frank De Winne, #indupol one, #Punch Powertrain Solar Team, #solar, #World Solar Challenge

Lees verder

Techniek

( Foto: Punch Powertrain Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Belgian Solar Team, de groep ingenieursstudenten van Groep T Leuven die al verschillende jaren na elkaar met een zonnewagen aan de World Solar Challenge in Australië deelneemt, heeft zich schitterend herpakt. Want in de aanloop naar de race van dit jaar kregen ze een dubbele tegenslag te verwerken.

Eerst liet hoofdfinancier Umicore weten het qua sponsoring over een andere boeg te gooien, en als klap op de vuurpijl sleutelden de inrichters van de Australische Challenge-race grondig aan de spelregels.

Voor hun vijfde deelname moesten de 17 ingenieursstudenten – waaronder eentje uit China - dus op zoek gaan naar een nieuwe hoofdsponsor. Het zijn er uiteindelijk twee geworden: Punch Powertrain en Indupol. Vandaar dat het team de naam 'Punch Powertrain Solar Team' draagt, en de zonnewagen de 'Indupol One' heet.

Tweede obstakel: het nieuwe wedstrijdreglement. De regels vereisen vanaf nu dat de auto vier wielen heeft in plaats van drie. Hiernaast moet de chauffeur bijna rechtop zitten met een veel groter zichtveld ten opzichte van vorige jaren. Ook de veiligheid werd een stuk strenger.

Deze aanpassingen aan de regelgeving zijn niet onlogisch: ze zorgen ervoor dat de deelnemende auto's steeds meer op een 'normale' wagen gaan lijken, maar hadden wel voor gevolg dat de vijfde zonnewagen vanaf nul moest ontworpen en gebouwd worden.

De studenten werkten meer dan een jaar aan hun nieuwe wagen. Op het vlak van aandrijftechnologie hebben ze alleszins voor een technologisch hoogstandje gezorgd, in de vorm van een zelf ontworpen vierwielsturing en in-wheel motoren. En qua aërodynamica ontwierpen ze een wagen die maar liefst een 12x lagere luchtweerstand heeft dan een gewone personenauto.

Peter van het project is Belgisch astronaut Frank De Winne: "Toen het team mij contacteerde met de vraag of ik peter wilde worden van hun project, heb ik niet getwijfeld om toe te zeggen. Projecten waar jongeren werken aan de toekomst van morgen verdienen de steun van iedereen."

Want dat is naar verluidt precies waar het de studenten om te doen is: meewerken aan een oplossing voor het huidige energieprobleem. De Winne: "Zij zijn er zich bewust van dat er in de nabije toekomst oplossingen moeten worden gezocht. Een ander belangrijk aspect is jongeren te interesseren in techniek, wetenschap en innovatie."

De World Solar Challenge 2013 start op 6 oktober. Tijdens de race moeten de teams hun zelfgebouwde bolide van Darwin naar Adelaide loodsen, 3021 km dwars door de woeste outback. Dit alles uiteraard volledig op zonne-energie.


(Bert Belmans)