• 19/08/2013

Deense Vestas Offshore bouwt onderhoudsatelier in Oostende

Constructeur Vestas strijkt voor maintenance van offshore windturbines neer in Oostende: vanaf 2014 zullen vanuit nieuw atelier 127 turbines in goede conditie gehouden worden, later nog meer.

Trefwoorden: #belwind, #northwind, #offshore, #Parkwind, #Vandecasteele, #Vande Lanotte, #vestas, #windenergie

Lees verder

HR

( Foto: Port of Oostende )

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische Noordzee is belangrijk voor de Deense windturbinebouwer Vestas. Het bedrijf heeft er nu al turbines in het Belwind-park op de Bligh-bank en weldra ook in Northwind op de Lodewijksbank, waarvan de installatiefase net is begonnen.

Turbines verkopen en installeren is één zaak, ze ook optimaal operationeel houden een andere. Vandaar de beslissing van Vestas om op de nabije Belgische kust een onderhoudsservice uit de grond te stampen. Die komt aan het Zeewezendok in Oostende, en zal op termijn zowat 50 mensen tellen.

Vandaag legde minister Johan Vande Lanotte (SP.A) samen met burgemeester Jean Vandecasteele de eerste steen van het nieuwe gebouw. Dat wordt 1310 m² groot, met ruimte voor administratie, opslag en een onderhoudsatelier. Momenteel zijn er plannen om in de beginfase dagelijks vier onderhoudsschepen in te zetten.

Ook de operator van de twee genoemde windparken vestigt zich op een naburige locatie. Parkwind van zijn kant staat in voor het beheer en de monitoring van alle turbines en zal zijn intrek nemen in het bestaande Rebo-gebouw, dat voor dat doel gerenoveerd wordt. Dat levert op termijn nogmaals 15 nieuwe banen op.

"Vandaag draaien er 55 turbines in het Belwind-park, en er zijn plannen op dat tegen 2015 op te drijven tot 110", schets Wim Biesemans, CEO van Parkwind, het belang van de projecten. "In 2014 zal ook de bouw van Northwind rond zijn, goed voor nogmaals 72 turbines."

Naar verwachting zullen zowel Parkwind als Vestas de gebouwen in de eerste helft van 2014 kunnen betrekken.


(Bert Belmans)